lördag 21 april 2012

Mjölkuppror

I torsdags hörde jag på Meny om Mjölkupproret när Åre Mjölkgård och Fjällbete planerat att fr o m idag sälja obehandlad mjölk direkt till kunderna genom sin mjölkautomat utanför ICA Åre. 
Jörgen Andersson på Åre Mjölkgård i Såå, som är initiativtagare till idén till direktförsäljningen, menar att det inte alls är konstigt med direktföräljning. 
– I Italien har man 1000-tals mjölkautomater som man låter folk köpa mjölk direkt vid, säger han till Meny
– Man kan kalla det en demonstration---Man kan rädda det fjällnära jordbruket, säger Andersson vidare till ÖP. Han tycker att konsumenter som vill köpa obehandlad färsk mjölk som kommer direkt från den lokala mjölkgården borde få göra det utan att myndigheterna lägger sig i det. Många länder i Europa tillåter försäljning av opastöriserad mjölk.  Vi vill att folk ska förstå att de borde få välja vilken mjölk de vill köpa.

foto: Jan-Erik Näslund ur ÖP
Detta alltså trots att det i Sverige bara är tillåtet med direktförsäljning av opastöriserad mjölk direkt från bondgården. Livsmedelsverket anser nämligen att det finns stor risk att opastöriserad mjölk kan sprida olika bakteriesjukdomar.
– Det finns bakterier i mjölken som kan vara farliga för konsumenten och extra farligt för barn, säger Ulla Nordström, som är rådgivare vid Livsmedelsverket till Meny.
Tyvärr stoppar Åre kommun nu försäljningen enligt ÖP.
– Det är provokation och demonstration för att få uppmärksamhet, konstater Josefin Päiviö Jonsson som är miljöchef. Enligt ÖP var det dock kö till automaten idag och i LT berättas det att det gick åt som smör, men också om polisanmälan mot försäljningen,

Jag som föredrar Skånemejeriers lågpastöriserade Gammeldags Lantmjölk tror att den direktsålda mjölken är riktigt god, tycker att Mjölkupproret är bra, tycker att det är synd, men nu har frågan om opastöriserad mjölk i a f fått uppmärksamhet.

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

Inga kommentarer: