onsdag 18 april 2012

Tomat-experimentet fortsätter - omskolning

Nu har jag äntligen fått tid för mina växande kärlekar hemma i fönstren med. Jag har slutligen omskolat mina tomater och chilin. Omskolar växterna gör man så att de kan växa sig färdiga för utplantering och plantorna sätts nu djupare i jorden. Frön bör man sätta i såjord, som är rätt näringsfattig så att inte groddarna "bränns sönder" av näringen. När man sedan omskolar plantorna gör man det i mer näringsberikad plantjord, som innehåller mindre gödsel och har  mindre struktur. (I balkongslådor och krukor är den bästa jorden U-jord, som gör att växterna står väldränerat och varken får för mycket eller för lite vatten.)
Jag brukar sätta tre frön i varje kruka, så nu delar jag dem, men är väldigt rädd om rötterna. Stick ner plantan och tryck till jorden lätt omkring, utan att packa den så den skadar plantan. Tomatplantor bildar rötter även på stjälken, så det viktigt att de kommer ner djupt i jorden!

De omskolade plantorna placeras något svalare, utanför drivhuset och så ljust som möjligt. Nu finns därför tomater och chili på varje solig yta hos mig. Jag är noga med vattningen och vatten ska helst komma underifrån alltså på fatet. Har därför satt krukor ihop på papperstallrikar för att underlätta. Efter ca två veckor kan man börja tillföra svag, flytande näring. 
Om jag haft bättre med tid skulle också jag ha knåpat ihop egna krukor av gamla tidningar istället, som ovan; varför köpa plastkrukor när man kan fixa egna av gamla tidningar? Dessutom tycker jag att det blir mycket snyggare och man kan sätta dem direkt i jorden. Om man använder syrafri tejp, vill säga, och inte som här "scotch-tape".
Tänk vad mycket härliga Zebrino-tomater jag bör få!
Ur tre tomater fanns frön till drygt 20 plantor, så här ska
delas ut tomat-plantor till dem med soliga balkonger.
Eftersom jag fick nej på mitt förslag om odlingslotter ser jag ingen framtid här, utan kommer att flytta. Mina frön kommer jag då att så där istället. Där det finns sol. Här kommer de bara att dö, för jag kommer inte att orka bära ut fler plantor än dessa i solen. Eftersom det snöade ute när jag omskolade är bilderna så ljusa att ni ska slippa se eländet.

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

Inga kommentarer: