fredag 6 april 2012

Typiskt svenskt?

När jag har bott utomlands och ännu mer när utländska människor varit med mig till svenska butiker, har jag insett hur exotiskt vårt svenska lösviktsgodis är. Och ännu mer vårt begär efter detta godis!
Så här mycket folk trängdes framför lösviktsgodiset som kostar 39,-/kg i en butik på skärtorsdagen. Jag har tidigare år bevittnat regelrätta slagsmål mellan vuxna människor vid billigt lösviktsgodis. Jag har haft en idé om att filma detta med dold kamera, redigera ihop och visa på en konstutställning. Det skulle nämligen upplevas som helt osannolikt utanför Norden.
När Jag bodde i Sydafrika frågade många mig hur vi svenskar alltid kan vara överrens och kompromissa oss fram utan oenigheter. Där var tydligen schablon-bilden av svenskar att vi alltid är överrens och aldrig blir osams. Skulle en sådan video visas där skulle det säkert ses som en ren lögn, trots att det skulle vara i princip en ren dokumentär.

Det där med när saker och ting visar sig fungera på ett helt annat sätt än alla skulle tro att det skulle göra tycker jag är jättespännande. Den där känslan av konfrontationen mellan myter och verkligheten är grymt intressant. Eller vad säger du?

Inga kommentarer: