torsdag 12 juli 2012

Vin mot reumatism

Bl a DN rapporterade idag om en ny studie vid Karolinska Institutet i Solna. Det var 30 000 kvinnor, födda mellan år 1914 och 1948, i Västmanlands och Uppsala län som undersöktes. För de kvinnor som uppgav att de drack mer än tre glas alkohol per vecka både 1987 och 1997 minskade risken att drabbas av ledgångsreumatism fram till och med 2009 med 52 procent, jämfört med dem som aldrig drack. Den gruppen hade 52 procents lägre risk att drabbas av ledgångsreumatism enligt professor Alicja Wolk, som ären av forskarna bakom studien. 
ett halvt glas vin om dagen hjälper mot ledgångsreumatism
Forskarna misstänker att resultatet beror på att alkohol påverkar kroppens immunförsvar så att inflammationer minskar. De vill dock inte ge någon direkt rekommendation att dricka alkohol, annat än om det är så lite som ett halvt glas om dagen. Det borde t o m jag klara av,  fast jag ju redan har ledgångsreumatism...
Jag dricker uppenbarligen för sällan, för inte ska Martini Bianco ha denna färg? Martini Biancon har hunnit bli brun; Martini Marrone. Den inköptes i Sydafrika 2000. Jag kan dock meddela att Martini Marrone smakar helt OK; särskilt i löksoppa!


All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten! 

Inga kommentarer: