tisdag 3 juli 2012

Mangla på!

Det är en så fridfull känsla, på nåt vis att bara mangla RUBBET! Med en mangel är det bara att släta till och köra in det så blir det slätt, lätthanterligt o väldoftande! Man borde kunna mangla mer i livet egentligen. Har du inte upptäckt mangelns finesser än så har du en hel del att se fram emot.
Jag växte upp utan mangel, men fascinerades alltid av när farmor manglade i sin stora trämangel. Det doftade och var väldigt mysigt att få dra den där stora ratten, medan hon styrde in allt så det inte hade minsta skrynkla. När jag flyttade hemifrån fanns en elektrisk mangel, så sedan jag var 17 har jag manglat linne-handdukar, lakan, servetter osv. Det är dessutom väldigt smart med mangel när man bor ensam för då kan man rulla det man manglat när det manglas ut, utan någon som sträcker!
Med de elektriska manglarna är det väldigt enkelt, medan jag vet att stora och tunga stenmanglar krossat många oförsiktiga husmorsfötter när de inte varit uppmärksamma! Så här enkelt är det:
  1. Häng din tvätt till att börja med! För att få tumlad tvätt slät behövs massor med vatten
  2. Vik så lakanet/duken så att det känns slätt när du drar handflatan över. Jag brukar göra det på den bänk som jag antar att många använder att stryka på , den är lång och så pass smal att det funkar perfekt. Se till så att du har ca 1 dm marginal åt varje håll jämfört med mangelns bredd, så att det inte tjorvar till sig!
  3. Sätt på strömmen och lyset. Om du ska mangla annat än påslakan så ska du rulla ut i princip hela mangelduken. Lägg det du ska mangla alldeles vid mangelrullen på den och mangla in ca 1 dm. Stanna så och dra till det som ska manglas; ta det långsamt genom att bara mangla en bit i taget. Känn hela tiden så att det är slätt innan det matas in och sträck kanterna med båda händerna, så slipper du göra om det pga mangelväck, som brukar bli svåra att få bort. 
  4. Ska du mangla påslakan så måste du rulla in hela mangelduken utom ca 2 dm innan du lägger på det. Annars är risken att det blir för tjockt så att mangeln stannar.
  5. Om du ska mangla linne så tänk för det första på att inte centrifugera det. Då går det inte att få slätt alls. Spraya linnet så att det är riktigt fuktigt med bara vatten eller t ex lavendelvatten. Sedan är det bara att mangla som ovan.
den gamla stenmangeln törs bara
de gamla tanterna använda
Lycka till! Fördelar med manglat: det tar mindre plats i lådor och på hyllor, det är fantastiskt skönt att sova på manglade lakan, vilket dessutom påstås vara bättre för allergiker och linnedukar går t ex inte att få slätare än med en mangel. Så mangla på! I mitt hus är mangeln "alltid" ledig eftersom jag tror att det bara är jag och de få gammeltanter som ännu lever här som använder den. Det är i a f vad en av dem sa till mig när hon såg mig vid mangeln.
;-)
All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

Inga kommentarer: