onsdag 18 juli 2012

Nekatrin vs. persika

Precis som ifjol njuter jag av nektariner och konstaterar att jag tycker att de är godare än persikor, som oftast är ett alternativ i recepten. De tillhör ju också samma släkte, precis som plommon, mandel och aprikos. 

Nektarin
 (och huvudarten persika) härstammar från Kina och där har denodlats i mer än 4 000 år! 
 Nektarin trädet blir sällan högre än 5 m. Bladen är smalt pilformade och blommorna vackert ljusrosa till rosa. Nektarin uppkom genom en spontan genetisk förändring av persikaDet latinska artnamnet hänger samman med att man länge trodde att persikan ursprungligen kom från Persien. Idag odlas nektarin främst i Sydeuropa, Kalifornien och Sydafrika och den lär ha fått sitt namn efter nektar; Gudarnas dryck, eftersom den har så fin smak.

på bilden, utöver persika och nektarin, avocado, som i
Sydafrika kallas Avocado pear, citron och lime
Det ska inte vara några problem att få persikokärnor att gro och dessutom påstås nektariner vara självfertila!. Ett tips är att knäcka kärnans skal för att det ska börja växa snabbare, men det verkar inte spela någon roll hur man vänder kärnan i jorden. Den ska ner ett par cm i jorden, gror snabbt och växer sedan kraftigt. Tydligen ska det gå att få fram frukt på ett par år, så här har det satts nektariner! Inte för att jag tror att det funkar här, men när jag flyttar ned till Österlen, då ni!

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

Inga kommentarer: