lördag 7 juli 2012

Träning mot huvudvärk

I torsdags blev jag tillfrågad om jag ville delta i den här artikeln av journalisten, Victor Friberg, som läst mitt blogginlägg om att träning kan lindra spänningshuvudvärk. Min huvudvärk är dock inte vanlig sådan, så därför avböjde jag. Artikeln och framför allt undersökningen är dock väldigt intressant tycker jag. Jag citerar därför ur Aftonbladet:

"En ny forskningsstudie visar att det bästa botemedlet mot spänningshuvudvärk är fysisk träning.--- I dag lider drygt två miljoner svenskar av regelbunden spänningshuvudvärk. Värst drabbade är kvinnor i åldern 34–38 år."  I forskningsstudien delades 90 personer med kronisk huvudvärk upp i grupper, som provade tre olika metoder för lättnad av huvudvärken; fysisk träning, avslappningsövningar och akupunktur. Studien utfördes vid Sahl­grenska akademin i Göteborg under 10–12 veckor och sex månader senare gjordes en uppföljning.  Doktoranden ­Elisabeth­ Söderberg presenterade resultaten i  sin avhandling, som visar att samtliga metoder hjälper, men fysisk träning ger bäst ­effekt.


Även i TV4s 
Nyhetsmorgon togs denna undersökning upp i fredags och Paolo Roberto visade några enkla övningar (ur sin bok Träna en kvart om dagen), dem kan du se här!
Kristin KaspersenElisabeth ­Söderberg och Paolo Roberto
pratar om avhandlingen Nyhetsmorgon  den 6 juli
"– Den patientgrupp som tränade hantelträning två-tre gånger i veckan upplevde störst effekt, och ökade sin generella livskvalitet mest, säger Elisabeth­ Söderberg. Just fysisk träning är, enligt studien, den metod som har bäst effekt på spänningshuvudvärk  – och ­allra bäst fungerar styrke­träning.--- Vad det är som gör att  huvudvärken botas av styrke­träning visar dock inte studien.
– Nej, det vet vi inte. Men det står helt klart att träning får patienterna att må bättre. Jag hoppas att framtida forskning kan undersöka hur ännu hårdare träning påverkar, säger Elisabeth­ Söderberg."Jag är dock benägen om att hålla med Roberto om att "träning lindrar de flesta former av välfärdssjukdommar." Den mänskliga kroppen är gjort för att röra på sig. Så är det bara.
Här visar  Paolo Roberto Kålmasken i TV4s studio
Enligt forskningsstudien bör vi:
1. Träna, eftersom fysiskt minskar besvär. Bäst fungerar hantelträning, men de flesta motionsformer är bra på lång sikt.
2. Slappna av, vilket ger en snabbt lindrande effekt på spänningshuvudvärk. Avslappningsövningar finns både på nätet och på kassettband finns att köpa på ditt apotek.
3. Hitta balansen för att inte trigga igång din  huvudvärk. Det går ­inte att undvika stress, men försök att hitta en balans.  Prioritera om du t ex har extremt mycket att göra på jobbet och försök fokusera på familjelivet veckan efter.
Det här fungerar däremot inte enligt forskningsstudien
1. För mycket medicin. Regelbunden huvudvärkstablett-användning kan  leda till läke­medelsberoende och ge ännu mer huvudvärk.
2.Tupplurar. När smärtan är som värst är det lätt att ­ta en tupplur istället för att träna, men det kan faktiskt förvärra besvären (om du inte har en hjärnskada vill säga: då du behöver så mycket sömn som möjligt).
3. Stillasittande hjälper inte mot värken även om det kan kännas lock­ande för stunden. ­Försök att träna i stället.

Inga kommentarer: