tisdag 10 juli 2012

Snigelkrig

Mördarsnigeln har fått det öknamnet för att den är väldigt aggressiv och kannibal, men egentligen är den en spansk skogssnigel, som kom till Sverige 1975 och spred sig snabbt. Den äter i stort sett alla växter som kommer i deras väg och är även kannibal, som ibland äter individer av den egna arten. Den är cirka 8-13 centimeter lång och oftast mörkt brunröd med en röd frans nedtill,  kan befrukta sig själv och övervintra ända upp till Ångermanland.  

Personligen har jag inga problem med sniglar i mina odlingar, men det är nog främst för att jag odlar i krukor, baljor och bara lite i rabatt + att jag befinner mig i södra Norrlands inland och fjälltrakter. Hos min föräldrar på Österlen är det dock massor av dem och väldigt många berättar om de krig de förklarat mot sniglarna. De klipps sönder med särskilda snigeltänger, trampas sönder, det finns biologiska vapen mot dem, särskilda fällor, man kan försöka stänga dem ute och så kan man förebygga att de kommer. Följ bara de rosa länkarna för att läsa mer om dem!

Odla med P1 ifrågasatte trädgårdsexperten Maj-Lis Pettersson ett tips som någon ringde in med, nämligen att använda Guldvatten [alltså vår egen urin (1 del) uppblandad med (9 delar) vatten, mot sniglarna. Det vattnas oftast i jorden (undvik att vattna hela växten och akta bladverket!) som näring, men ska absolut inte ges ofta, och det ska inte användas sent på hösten på annat än sommarblommorna, eftersom det innehåller mycket kväve.] Det skulle vara urinsyran i djurs och människors urin som sniglarna skyr.  Pettersson tycker att det är intressant, men hon har inte sett något vetenskapligt bevis för att det skulle vara så. Personligen är jag oerhört skeptisk mot det med tanke på alla medicinrester och annat som kan vara farligt för både djurlivet. Jag tänker exempelvis på att fiskar påstås ha blivit sterila av de rester av p-piller, som spolas ut i vattendragen. 
Trädgårdssnäckor eller sniglar?
Emma Löfgren skrev i DN i helgen (ligger inte ute på webben än) om hur den våta sommaren gjort 
"Sniglar bör man börja utrota redan under våren, sedan är det enligt Kenneth Johansson bara tre saker som gäller: hålla efter, hålla efter och hålla efter.
– Varje snigel som överlever våren lägger ägg. Tar du bort en snigel kanske du får 100 färre i ett  senare skede.  Ett bra knep för den som ogillar bekämpningsmedel är att göra en snigelfälla av ett smörpaket. Fyll paketet med öl, ha lock ovanpå och ett hål på sidan så sniglarna kommer in.
– Det brukar vara ett ganska  efektivt sätt. Sniglar. Plocka ofta Kenneth Johansson tipsar  om ett
medel som heter pyretrin och utvinns ur prästkragar. Det bryts enligt honom ned snabbt och gör att
karenstiden innan man kan äta av det man odlat inte blir så lång. Ett annat husmorstips är såpvatten.
– Det lägger sig som en hinna över ohyran. Det gäller bara att man inte har för stark lösning eller sprejar när det är för soligt.
Mest handlar kriget mot ohyran dock om att pyssla om sina växter.
– En växt som mår bra har ett betydligt bättre efektivt skydd mot ohyra än en som inte mår bra. Pyssla om växterna så blir de starka och motståndskraftiga. Då ser man också ett angrepp tidigt".


Aftonbladet skrev igår om Mördarsniglarnas värsta fiende. Där ges följande tips:
Förebyggande åtgärder:    
     Klipp gräset ofta och kratta rent.  
     Rensa bort ogräs

 Putsa regelbundet med trimmer.

 Skörda dina grönsaker i tid.
 Ta bort fallfrukt och svampar.
 Undvik täckodlingar.
 Köp jord i slutna säckar.
 Spola rötterna försiktigt på nya växter innan du planterar dem.
 Ha inte öppen kompost.
Olika tips för att bli av med sniglarna:
 Gå först ut på natten och lys med en ficklampa för att kolla var de är.
 Klipp itu dem med sekatör eller halshugg dem med spade. Gräv ner dem.
 Strö ut järnfosfat i granulatform, framförallt runt trädgårdsland.
 Vattna med biologiskt bekämpningsmedel som innehåller rundmaskar.
 Lägg ut åtlar i form av döda sniglar preparerade med rundmaskar.
 Lägg koppartråd runt blommorna.
 Gör fällor med exempelvis nedgrävda petflaskor.
 Dränk dem i vatten och diskmedel.
 Häll salt på dem.

Det sätt jag ser som bäst för att förebygga är förstås samplantering, utöver manuell tidig plockning av dem då. När det gäller samplantering handlar det givetvis om vad man odlar, men det som i allmänhet används för att avskräcka sniglar är vitlök, lavendel, malört, timjan, salvia, brännässlor, gurkört, squash, pumpa och gurka. Runt det du odlar kan du sätta en kant med pelargoner, mynta, citronmeliss, renfana, isop och ringblommor för att slippa ha sniglar mumsande där. Allt enligt brittiska experter. Lycka till nu med ditt snigel-krig!

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten! 

Inga kommentarer: