lördag 14 juli 2012

Öka ämnesomsättningen!

Att få igång ämnesomsättningen är det säkra receptet till ett smalare liv. Här följer några tips om hur du kan få igång den:
Drick kaffe, som kan påverka kroppens förbränning tack vare koffeinet. Både kaloriförbrukningen och i hög grad även kroppens förbränningsmönster påverkas faktiskt när du dricker kaffe
ämnesomsättningen ökar och fettförbränningens andel av den totala energiomsättningen ökar.
I en mindre forskningsstudie steg  ämnesomsättningen i vila med i snitt 7 procent under en tretimmarsperiod efter att 150 ml mycket starkt kaffe (200 mg koffein) hade intagits! Förutom att bränna kalorier använder du även mer av den energi som har lagrats i kroppens fettdepåer. Problemet är dock att om du intar stora mängder koffein under längre tid försvinner effekten, eftersom kroppen vänjer sig vid ämnet.Växla därför mellan perioder då du dricker 4–6 koppar kaffe om dagen och perioder då du helt och hållet låter bli att dricka kaffe under dagen. Effekten beror på koffeinet, så samma effekt ges av alla koffeinhaltiga drycker. som t.ex. CocaCola. Det är dock stor skillnad på koffeinhalten i de olika dryckerna. Därför beror det på vilken dryck du väljer hur stora mängder som behövs för att uppnå en viss effekt.

Drick vatten
Både enkelt, billigt och kalorisnålt är två glas vatten, som i en tysk undersökning visat sig öka ämnesomsättningen markant. En grupp normalviktiga fick ämnesomsättningen mätt före och efter att de drack en halv liter kallt vatten, och då upptäckte forskarna forskarna att vattnet spontant ökade omsättningen med 30 procent. Effekten var högst efter 30–40 minuter, sedan snabbt avtog förbränningsökningen igen. Totalt steg förbränningen med ca 25 kcal och forskarna anser att en stor del av den ökade förbränningen beror på kroppens arbete med att värma upp vattnet till kroppstemperatur.
Väninnans fina skörd av bl a chili från ifjol
Ät Jalapeño Tack vare det aktiva ämnet capsaicin kan stark chili öka ämnesomsättningen rejält . Den varma känslan du får i kroppen när du äter något starkt är en klar indikation på att du har "skruvat upp termostaten" i kroppen. Chili dämpar även hungern, som en extra bonus. 
I försök har man även kunnat visa att chili i maten minskar intaget av i synnerhet fett. Ett regelbundet intag gör även här kroppen immun mot de aktiva ämnena, så du kan därför inte förvänta dig att kilona kommer att rasa för att du äter en massa chili. Du måste istället trappa upp intaget varje vecka. När kroppen provoceras kan du förvänta dig en effekt på runt 40–50 kcal/dygn, särskilt under och efter själva måltiden. Pepparrot och allt som innehåller capsaicin påverkar förstås kroppen på samma sätt.
Ät
fullkornspasta Förbränningen ökar när maten har en fast konsistens, tyder undersökningar på. Orsaken påstås vara dels att själva tuggandet intensifieras och dels att mer svårsmält mat måste bearbetas mer i magen och tarmen. Grov, fiberrik kost innehåller 3–4 gånger så mycket kostfiber som den vita varianten, vilket ökar förbränningen. Ffiberrik mat tvingar matsmältningssystemet att jobba extra för att den  ska smältas. Ca 50­ extra förbrända kcal påstås det innebära om man ökar den dagliga fiberdosen från 20 till 35 gram. Försök alltså välja de grövsta varianterna av det du ska äta. Alltså fullkornsbaserade matvaror som grovt rågbröd och brunt ris bra, men även grönsaker som rödkål, ärtor och broccoli är bra val.

Ät tonfisk  främjar du  ämnesomsättningen  på ett effektivt sätt. Det är nämligen särskilt energikrävande för kroppen att smälta protein i jämförelse med kolhydrater och fett, och tonfisk är proteinrikt. En ökning  från 12–15 till 25–30 procent medför proteiner innebär att förbränningen ökar med cirka 60 kcal per dygn. Varje gram protein räknas och i de flesta framgångsrika försök med viktminskning ser man fördelar när man ökar proteinernas energimässiga bidrag till kosten. Kött, ost, mejeriprodukter, ägg och fisk är alla utmärkta proteinkällor. Proteinrik kost baserad på animaliska källor ökar ämnesomsättningen mer än kost med samma mängd protein från växtriket, enligt vad undersökningar har visat.

Drick te  koffeinet är bara ett av de andra ämnen i te som verkar kunna bidra till att öka förbränningen. Teets speciella katekiner som har en förstärkande effekt på just teets koffein. En fransk undersökning visade att extrakt av grönt te (med bara 50 mg koffein i) ökade ämnesomsättningen med ca fyra procent, när det intogs morgon, middag och kväll. Förbränningen ska öka med c:a 50 kcal om du dricker 3–4 koppar te om dagen. Effekten gäller dock inte bara grönt te, utan du kan välja mellan grönt, vitt och svart te samt oolong, medan rött te, Rooibos, däremot egentligen inte ett te och därför inte fungerar på samma sätt.
Styrketräna eftersom med mer muskler ökar vår (eller egentligen musklernas) förbränning även i vila. Konditionsträning är främst för att förbränna kalorier just när du är aktiv, medan styrketräningens resultat i form av muskler fortsätter att förbränna också när du vilar. Givetvis förbränner du mest medan du tränar, men den stora vinsten ligger i den förändrade fysiken. En större muskelmassa ger en större proteinmassa och därigenom en större proteinomsättning i musklerna. 5 kg fett som tränas bort mot 5 kg muskler, ökar du förbränningen med ca 50 kcal/dag. Styrkepasset bör främst vara för mot de stora musklerna i rygg, ben och säte. Träna varje muskelgrupp med tre set, där du efter det sista setet ska vara helt slut. Då har musklerna belastats över sin maxgräns och det är först då en förändring sker. Använd muskler som du inte är van vid att träna, så kommer du att märka snabb muskeltillväxt.

Promenera för en ökad
daglig förbränning. I allmänhet är den faktor som kan ge de största variationerna inom denna oftast muskelarbete, som t.ex. promenader ämnesomsättningen under aktiviteterna kan mångdubblas, eftersom du aktiverar varaktigheten, intensiteten, de yttre förhållanden och kroppsvikten så att det avgör hur många kalorier du förbränner. Ju tyngre du är, desto fler kalorier gör du av med. En snabb promenad är ett genialiskt förbränningsredskap, och en kort runda är bättre än ingen träning alls. Visserligen förbrukas mindre energi än vid exempelvis löpning, men å andra sidan kan till och med otränade personer motionera lång tid åt gången genom att promenera.

Lycka till nu!!!

Inga kommentarer: