fredag 1 juni 2012

Kardemumma- och vaniljpanacotta med rabarberkompott och mandelkrisp

På flyget igår serverades rabarbermuffins, så jag kunde inte annat än konstatera att tiden mellan hägg och syren är fantastisk och då finns även rabarber. Vansinnigt gott är allt jag kan säga om denna underbara rabarberrätt och pannacottan kan man ju göra utan rabarbern.
Kardemumma- och vaniljpanacotta med rabarberkompott och mandelkrisp 4 port
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
0,75 dl råsocker/Stevia
0,5 tsk malen kardemumma
0,5 delad och urskrapad vaniljstång med frön
(0,75 dl vaniljyoghurt)
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp grädde, mjölk, strösocker, kardemumma, vaniljstång och -frön. Ställ åt sidan och låt dra i cirka 30 minuter. Krama ur gelatinbladen och smält dem i vattenbad. Ta bort vaniljstången och koka upp grädd- och mjölkblandningen igen. Ta kastrullen från värmen. Rör ner det smälta gelatinet i grädd- och mjölkblandningen.
Pannacottan är god även själv eller med andra tillbehör
200 g grovt delade rabarberstjälkar
(1 tsk potatismjöl)
1,5 dl råsocker/Stevia
0,5 delad och urskrapad vaniljstång med frön
0,5 dl vatten
Lägg alla ingredienserna till rabarberkompotten i en kastrull och koka försiktigt ihop i 5 minuter tills rabarbern är mjuk. Ställ kallt.

2 msk råsocker/Stevia
(1 tsk citronsaft)
50 g hela mandlar
Smält socker /och citronsaft) till mandelkrispet i en stekpanna. När sockret börjar bli ljusbrunt, tillsätt mandeln och rör om. Använder du Stevia istället så får du vänta tills den smält helt och då lägga i grovhackad mandel och röra om, varpå du häller det i en skål. Häll annars genast upp på bakplåtspapper och låt svalna. Grovhacka så mandelkaramellen till ett strössel. 
Servera pannacottan med avsvalnad rabarberkompott och hackat mandelkrisp och känn lyckan såväl på tungan som i hjärtat!

Inga kommentarer: