lördag 30 juni 2012

Mixade foton

På Lars Bolin Gall­ery, liksom på Byhuset, kan man t o m 24 juli se Östersunds-bördiga fotografen Severus Tenenbaums bilder. Jag hoppas kunna bege mig till Byhuset senare, men har ingen möjlighet att ta mig dit för tillfället.
Tenenbaum har trots sin ungdom, hon är född 1984, redan gett ut två fotoböcker, utgivna av Modernista förlag, Suspended och Emotions, som du kan läsa om här. Hos Bolin visas en "blandad kompott".
– Det är en mix av mycket. Jag har svårt att sortera in grejer i ett fack, att bara göra en grej, att ha ett tema. Det enda temat är att det är jag som varit bakom kamera säger hon till ÖP.  
Hilda och Mariebergsviken med beteckningen Blueprints
Tenenbaums begåvning är tydlig och hon har bl a ställt ut på Fotomässan 2009 (med Anders Petersen), i Borgvik 2011 (med Ronnie Wood och Johan Rheborg) och på F12 (solo) i Stockholm 2012. Hon får massor med lovord från de hon jobbat med, som bl a SVTs Kobra och Sverige. Utöver de egna projekten har hon haft kommersiella uppdrag för även reklambyråer, tidningar och skivbolag. En betydande del av utställningen består (därför?) av bilder på Amanda Jensen. Jag tycker att utställningen skulle ha tjänat på att utesluta just de bilderna, så därför har jag inte med dem. För mig är de väldigt bra men hör inte hemma på ett konstgalleri. En tydligare avgränsning med "bara" de  mer konstnärliga bilderna skulle definitivt ha höjt intrycket, som nu känns alldeles för spretigt och som om man inte kan bestämma sig för riktningen.
Smoking  Grandma  Shadow, Häbre och Edsgatan
15 
säljs som unika 1/1 på Plexiglas, 10 mm 
Klart intressantare är de bilder som kallas Blueprints, de på Plexiglas (som ovan) och  Jämtlandsbilder.
– En dokumentär del handlar om min mormor som är 86 år och bor i en by tio mil från Östersund. Där har jag varit mycket under min uppväxt och plåtat i alla år. Några bilder har setts i min bok Emotions, men flera är tagna efter att den kom ut och har inte ställts ut tidi­gare, berättar Tenenbaum för ÖP.
Bilderna ovan i tjockt plexiglas har aldrig har visats offentligt tidigare. 
Bryggan och Nyfiken tillhör också Blueprints
Det är verkligen kul att se de här bilderna, men jag måste hålla med Linda Petersson i LT om att det saknas något som "håller ihop" bilderna. Severus Tenenbaum är ung och skulle nog ha behövt mer vägledning om vad som måste väljas bort. Inom konstnärsyrket handlar det mycket om att kill your darlings eftersom det allra oftast behöver skalas av för att få fram ett tydligare uttryck. Jag ser fram emot att se hur Tenenbaum utvecklas för hon har all potential att lyckas inte bara inom den kommersiella, utan också konstnärliga världen. Jag vill önska henne all lycka i framtiden!
All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten! 

Inga kommentarer: