torsdag 28 juni 2012

Nyttiga granskott

Allt är så sent i år, men i midsommarhelgen fotade jag de skönt gröna granskott, som sägs vara både goda och nyttiga. (Senast av Fia Gullriksson i radion.) Naturligtvis har jag därför också prövat dem och att påstå att de smakar gott är väl att överdriva, men det smakar absolut friskt och fräscht! Då har jag iofs bara smakat dem helt naturligt råa, men naturligtvis med alla barren avplockade först.

Nyttigheten betvivlar jag dock inte: de är väldigt rika på  C-vitamin och mineraler och avnuts väl bäst som granskottssirap, i te eller på glass. Både te och sirap stimulerar ämnesomsättningen och det funkar även att baka in färska skott i brödet (men pröva dig fram med mängderna först). Andra användningsområden är inläggning av sill, smaksättning av snapsengranskottssoppa och Syltade Granskott. Man ska också kunna göra granskottsaft genom att byta fläderblommorna mot 1 liter granskott i fläderblomssaft-recept. Klicka på de rosa länkarna för att komma till recepten!
Granskottssirap påstås även fungera mot hosta, och om den görs med 
3 delar granskott och 1 del blad av groblad får du en ännu bättre hostmedicin! Dosera 1 msk vid behov till vuxna och 1-2 tsk till barn.
Te görs enklast genom att hälla 2 dl kokande vatten över 1 msk krossade granskott, låt så dra i 5-10 min, sila, njut, gärna med honung. För att kunna dricka granskottste året om kan fina unga granskott frysa in i en fryspåse.
Utvärtes kan du också koka upp en handfull unga kvistar i 2 liter vatten, låt puttra en stund, sila, låt svalna något och häll ned i badvattnet för att lugna nerverna och stimulera blodcirkulationen. En lugnande skönhetskur m a o.

Inom folkmedicinen användes såväl granskott och grankåda främst mot skörbjugg pga det höga c-vitamin- innehållet. Stelnad kåda användes som tuggummi och kådans peroxider (blekmedel ) gav dessutom vitare tänder på köpet. Kådan användes även som sårförband. 
Vid njurproblem eller graviditet skall man dock helt avstå från just granskott!

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

Inga kommentarer: