torsdag 21 juni 2012

FRANSK Dragon

Jag har odlat egna kryddor så länge jag kan minnas och ofta även Dragon, som jag ofta tyckt blivit ovanligt smaklös när jag fryst in den.
Först under senare tid har jag insett att den goda Dragonen är den franska och inte den ryska, som jag köpt frön av. Först de senaste åren har jag sökt frön till fransk Dragon, utan att hitta sådana.
Annikas odling av timjan och fransk dragon
som hon har haft i flera åt ute på Härke
Så var jag till Härke förra veckan och när jag var på väg till bussen kom keramikern Annika Persson och undrade om jag använder fransk dragon. Jag blev jätteglad och berättade att jag sökt frön i flera år, utan att få tag i och då erbjöd hon mig att ta en planta ur hennes odling, som hon haft där utanför i flera år, eftersom det är så mycket.
Fransk dragon är flerårig och blir c:a 60 cm hög, så jag blev oerhört tacksam och grävde fram en med djupa rötter bland all timjan, som verkligen är en suverän marktäckare. Jag fick ta det väldigt försiktigt när jag letade mig fram för att få tag i långa rötter, utan att skada all timjan. Väl hemma satte jag den i min odlings-balja, som stod på balkongen och såg ledsen ut i det gråa regnet.
Jag läste mig så till att den är härdig upp till mellersta Sverige, men Annika har ju fått sin att överleva flera vintrar, så det bör gå även härMan kan tydligen vintertäcka den med t ex halm, men det tror jag inte att Annika gjortAnnars ska den också gå att odla inomhus. Dessutom att  Fransk dragon bara kan förökas med sticklingar eller genom delning. Inte konstigt alltså att jag inte hittar frön... Den vill stå soligt och vindskyddat i väldränerad och mullrik jord, så jag kommer att bära ut den i solen, så fort den visar sig iden! Efter några år bör den planteras om och föryngras, eftersom den med tiden får så mycket rötter.  På våren klipper man också ner de torra kvistarna till marken, men jag börjar med att toppa min och njuta av den fantastiska smaken. Vilken fantastisk present, som jag dessutom lärt mig massor av!

2 kommentarer:

Susannesblogg sa...

Låter spännande med dragon. Det har jag aldrig hört att någon annan har odlat själv tidigare.

Lyckans Smed sa...

Det är ju så VANSINNIGT gott, så gör ett försök!!!