måndag 18 juni 2012

Hård Sensualism

Marina Jonssons utställning Hänryckning, på Drejeriet till och med 21 juni är verkligen hänförande sensuell, men med hårda kanter, eftersom det är frågan om keramik.
Passion i stengods, format som ett hjärta sett uppifrån
Det är passion i dess rätta bemärkelse; blommande med ståndare och pistiller som väcker begär och behagar i  Jonssons utställning. Hennes passion för leran kunde inte ha tagit sig tydligare former och hela utställningen är skapad i ett "flow" de senaste månaderna.
Detalj av rosorna i Fruktbarhet i svartbränd/porslin
– Jag har bland annat lyssnat flitigt på Barry White och Adele under skapandet av skulpturerna. Sedan har jag dragits med i hela processen så intensivt att jag inte riktigt kommer ihåg hur formen slutförts.
– Men det känns i andningen när verket är färdigt, som en lång utandningssuck att phuu ... nu är formen klar, förklarar hon. Jag har arbetat under tre intensiva helgperioder då samtliga av verken uppkom, berättar hon för LT.
Raku-bränd Glöd 
Formerna är rundade och påminner såväl om ett hjärta som om ett kvinnligt sköte. Det är vackert och självsäkert, men utan att  på något sätt bli spekulativt. Kanske beroende på den hårda ytan och att det inte är en massa glansiga färger som skriker om uppmärksamheten.
Njutning, stengods
När jag hälsade på i hennes ateljé jobbade hon med Njutning ovan och fast hon då bara hade att fåtal skulpturer färdiga kände hon ingen stress. Som hon säger till ÖP :
– Jag har känt en väldig tillit under arbetet, samtidigt som det varit lite som att kasta sig ut i det okända. Det fanns ingen plan när jag började jobba med leran runt påsk, så jag visste ju inte vart jag skulle landa.--- samtidigt är det en enorm drivkraft och utmaning, med kniven på strupen arbetar man fokuserat och kommer in i en sorts flow, det är en härlig känsla.---Med några decenniers arbete i ryggen blir man tryggare och jag har haft en pågående kärleksaffär med leran sedan jag gick på konsthögskolan i Bergen. Lusten att få forma i lera har aldrig avtagit, det är sinnligt och taktilt.--- Man jobbar tills leran börjar torka, så får den vila och så återkommer man igen, det är också en teknik att lära sig. Jag gillar de runda formerna som det är skönt att stryka med handen över.
Passion ut annat perspektiv
Hon berättade vid mitt ateljé-besök att hon bränt några skulpturer i eftervärmen från majbrasan i Badhusparken. Jag vet inte exakt vilka, men inbillar mig att det var något av de mindre verken. Genialiskt sensuell användning av eftervärme som annars bara skulle ha gått förlorad!
Fruktbarhet inte fullt så nära
Det är stora verk, som tar plats och absolut inte ber om ursäkt för sig själva. Jag vill gratulera  Marina och tacka henne för upplevelsen av en fantastisk utställning med en synnerligen passande titel! Drejeriet har öppet mån-fre 12–17, lör 11–15, alltså även idag!


Inga kommentarer: