torsdag 25 augusti 2011

Vikten av arvsanlagen

Söndagen 16 augusti publicerade DN artikeln Låt generna sätta menyn som jag tycker påminner en hel del om Blossom Magazines KTA-filosofi, som jag tror mycket på.
DN-journalisterna ­Karin Bojs och Anna Bratt skriver  i en ny bok om den allt viktigare genforskningen. Under de år som Bojs och Bratt bevakat vetenskapliga och medicinska frågor i Dagens Nyheter har genforskningen blivit alltmer dominerande i nyhetsflödet. Forskare har till exempel lyckats identifiera ett stort antal gener som har betydelse för olika sjukdomar. Just övervikt och fetma är extremt ärftligt, och i boken Vikten av gener (Natur & Kultur) fokuserar Bojs och Bratt på genernas betydelse för vikten.
Alla rekommendationer i boken har vetenskapligt stöd och baseras på den senaste forskningen. De skriver bland annat om hur man ska äta och träna efter sina genetiska förutsättningar. Och de presenterar de tre huvudvägarna bland moderna dieter i detalj – lågkolhydratdieten, medelhavsdieten och fettsnål diet.
Blossom
Blossom Magazines KTA-filosofi menar på samma sätt att vi har olika kroppssammansättning och olika ämnesomsättning. Att våra kroppar svarar olika på träning och mat och att exakt samma kost kan få den ene att gå upp i vikt och den andre att gå ner. på samma sätt som när det gäller träning. Forskare konstaterade nyligen att detta hänger samman med vårt DNA.
Vårt sätt att vara unika är utgångspunkten för 
Blossom Magazines KTA-filosofi och de tester som hänger samman med den filosofin.
 De holistiska KTA-testerna hjälper dig att kartlägga vilken ämnesomsättningsprofil, träningsprofil, och vilken attityd (inställning) du har. "Med den kunskap du med hjälp av testerna får om dig själv och vad du och din kropp och själ behöver för att må bra, kan du själv skapa en grund för en optimal hälsa och livsstil. Testet är delat i tre delar: kost, träning och attityd, där attityd innefattar beteende och livsstil. Testerna är en kombination av metabolic typing (ämnesomsättningstypifiering), inspirerat framför allt av Paul Chek och William Wollcott, och ayurveda (kropps- och beteendetypifiering), och bygger på den metod jag själv har använt mig av under större delen av min karriär som personlig tränare och fitnesskonsult. Attitydtestet är utformat av vår egen expert på mental träning, idrottspsykologen Johan Plate. Din 
KTA-profil är den form som du stöptes i. Det är ditt arv. Men det betyder inte att den är ditt öde. Du kan vara lång, kort, snabb eller långsam, men det finns gott om utrymme för sådant som profilen inte styr. Som tanken, känslor, talanger, önskningar och annat.
När du har upptäckt hur du fungerar inifrån och ut så är du inte längre bunden till samhällets eller någon annans syn på vad du borde eller inte borde. Du blir expert på dig själv!"

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten! 

Inga kommentarer: