torsdag 18 augusti 2011

Svegs lockelse

När jag läste om det i Turist blev jag lite nyfiken och när sedan även DN lovprisade dem 7 augusti kände jag att jag måste till Sveg. Vad är då lockelsen med den hålan, kanske du undrar och då ska du få läsa nåt helt makalöst.

Bild från http://www.cineast.nu 
Café CineastKonditoriet Sveg
Drivs av far och son, Ragnar och Pär-Anton Ångman, som tog över verksamheten 1998 och drev konditoriet vidare i de gamla lokalerna på Dalagatan fram till 2005. Då vi flyttades verksamheten till de nuvarande lokalerna på Kyrkogatan, där det tidigare 
 låg en klädbutik. I de gamla lokalerna hade konditoriet drivits i ca 50 år, och dessförinnan drevs det som öl-stuga.


I samband med flytten inrättades ett nytt bageri och menyn utökades med ett lunchsortiment. Serveringen inreddes i 50-talsstil och med ca 60 sittplatser. Turisttillströmningen ökade och det började därför att kännas trångt i  lokalen, därmed föddes idén om en övervåning 2007. Sommaren 2008, efter en omfattande renovering/tillbyggnad öppnades så 
Café Cineast
 på övervåningen. Temat på inredningen är hämtad från olika filmgenres och har inslag av 50-tal. (Cineast = Filmälskare/ Filmkännare) I december 2010 invigdes lilla minibutiken "Frankenstore" där bl a egentillverkat godis säljs.
i Café Cineast, bild från DN
Så här skriver DN: "Att stiga in på Café Cineast i Sveg  är som att kliva rakt in i 50-talet och filmens Hollywood. Här möts man av en miljö så autentiskt återskapad att kaffepausen blir en resa i både tid och rum.
En tidsenlig bensinpump och en fin gammal motorcykel är bara några av inventarierna. 
Skulle man mot förmodan tröttna på 50-tal, Marlon Brando och Marilyn Monroe är det bara att gå en trappa upp. Där finns ett rum tillägnat maffian, en skräckkammare och en westernsaloon, allt i genuin Hollywoodstil. Kan detta verkligen vara Sveg? Jodå, det är det.  
Kaffet och fikabrödet smakar genuint härjedalskt och sprider en känsla av folkhem mitt i allt det amerikanska."

4 kommentarer:

Maya sa...

När jag körde taxi å var i Sveg åt jag alltid langos där. Gott å gott. Dom har så mycket gott att välja på

Lyckans Smed sa...

Hade de langos på Café Cineast alltså? Det låter suveränt o jag vet vart jag styr kosan nästa gång jag åker genom Sveg ;-)

Maya sa...

Ja dom har langos där å jätte jätte stora negerbollar. Å för fikaälskare är det ett perfekt ställe. Dom har så mycket gotta där.

Lyckans Smed sa...

Mmmmmmmm! Längar faktiskt till Sveg nu...