onsdag 31 augusti 2011

Par(ad)isisk löksoppa

Denna ostgratinerade  löksoppa har min mor gjort sedan jag var barn och den är så god att man känner sig förflyttad till paradiset vid första tuggan. Den blir dessutom godare ju längre man kokar den, så nu när det finns gott om färska lökar är den ett fantastiskt middagstips.
färsk lök från Ås trädgård
Paradisisk fransk löksoppa  6 - 8 port
750 g gul lök
45 g smör
Bryn smöret i tjockbottnad kastrull. Skiva löken och bryn den  i smöret. Tillsätt
1 msk rapsolja 
1 msk soja
rör om och puttra under lock i 15 minuter.



Häll över
1½ l kokande mörk buljong om du inte har tid att koka länge. 2 h ger underbar smak även med vanlig grönsaksbuljong.
Ta av locket och låt soppan koka i ytterligare åtminstone 30 min, då den också reduceras (=koka ned, d v s koka bort vätska från såsen så den blir mer koncentrerad i smakerna och) så att inget mjöl behövs. Ju längre den kokar ju godare blir det! När den kokat klart smaka av med
1 dl vitt vin/Vermoouth
1 tsk salt

Lägg
skivat surdegsbröd
massa god riven ost
över soppan, antingen alla i en soppskål eller en och en i portionsskålarna. Strö över den rivna osten och gratinera i 250° ugn i ca 10 minuter. Njut med gott bröd till.