torsdag 25 augusti 2011

Sigvard Bernadottes Virrvarr

Du som brukar läsa bloggen känner säkert igen denna bänkskiva, som jag oftast använder som bakgrund till maträtter jag gör. Jag måste erkänna att anledningen till det är att jag önskat mig Sigvard Bernadottes mörka Virrvarr enormt länge och därför är oerhört nöjd med den!
Sigvard Bernadottes Virrvarr från 1958
Sigvard Bernadottes ritade det (ljusa) mönstret Virrvarr 1958 och det kom i produktion 1960. Redan 1913 tillverkades föregångaren till laminatskivan, isolit, i Perstorp. Den klassiska Perstorpsplattan började tillverkas 1950 i det material som egentligen heter högtryckslaminat  och som används till otroligt mycket mer än bara bord och bänkskivor läser jag i HD
Sedan 2000 tillverkas laminatskivan i Europa av Formica i Finland, England, Spanien och nu även i Sverige. 
Mönstret  Virrvarr togs ur produktion i början av 1990-talet, men återupptogs på grund av den stora efterfrågan 1998. Den nya pressen har kapacitet att producera tio miljoner kvadratmeter laminat per år!  

Både farmor och mormor hade vita Virrvarr som köksbordsskivor och dem har systrarna fått ärva. Jag är dock överförtjust i den mer dramatiska svarta varianten. 
"Mönstret Virrvarr av Sigvard Bernadottes har kanske det utseende som förknippas mest med PerstorpsplattanLaminatets mönster kan varieras i oändlighet, Formica har en egen kollektion, men kunder kan beställa specialtryck med exempelvis fotografier som motiv.--- 

Laminat är pressat papper som impregnerats på olika sätt. Invigningspressningen gjordes av sex lager; i botten ett tidningspapper, sedan tre lager kraftpapper som behandlats med fenollack, därefter ett melaminimpregnerat dekorpapper, alltså själva mönstret, och överst ett overlay - den slitstarka ytan. I maskinen matas även ett strukturpapper in, allra överst, men det ger bara en särskild yta till laminatet och återanvänds. Papperna matas fram till pressen som i hög värme och med stort tryck pressar ihop papperslagerna. Därefter kyls laminatet, slipas på undersidan för att göra det lätt att limma, och klipps till efter kundens önskemål."  

Inga kommentarer: