torsdag 11 augusti 2011

Smart idé

En väldigt listig idé jag saknar från mitt barndomshem är just bidén. "B-idé-vad?" hör jag nog att du tänker, så nu ska du få höra om en alldeles fantastisk liten anordning för den personliga hygienen som innebär att man inte behöver duscha även dagar då man inte blivit svettig. Särskilt en vecka i månaden uppskattas den av oss fertila kvinnor.
Bidé är franska [bidet] för ponny, eftersom man gränslar bidén recis som en ponny. Bidén omnämns i skrift första gången 1710 i just Frankrike. Det sägs att den franska kungliga möbelsnickaren Christophe Des Rosiers tillverkade det första exemplaret till den franska kungafamiljen.
hygien värdig inte bara kungligheter
När bidén gjordes var det främst för att man insåg att bättre hygien skulle förebygga allvarliga sjukdomar och andra besvär som uppkom i underlivet pga bakterier och smuts. Särskilt vanlig var bidén på finare bordeller, där kvinnorna snabbt kunde rengöra underlivet. Under mitten av 1700-talet blev det allt vanligare med bidéer även i svenska hem. Dagens moderna bidéer är gjorda helt i porslin och har en blandare för tempererat vatten på porslinet eller på väggen. Bidén hade i Sverige ett litet uppsving i badrummen under 1970-talet men har sedan, dumt nog, tappat i popularitet och syns mycket sällan i nyproducerade hus eller lägenheter. Troligen pga att duschar blev allt vanligare och att folk i allmänhet inte verkar förstå vad en bidé ska vara bra för.

Bidén är mycket vanlig i några europeiska länder som Grekland, Italien, Spanien, Portugal, ochTurkiet, men däremot inte i Frankrike, i enkla eller avancerade formerI Mellanöstern och Asien använder många, å andra sidan, bidé. I Latinamerikanska länder, som speciellt Argentina och Uruguay har så många som 90% bidé i sina hushåll. I muslimska länder står man ofta hukad över toaletten och inget papper finns, men däremot en kran att tvätta sin vänstra hand, som man torkar sig, med. Det kan man med god vilja kalla en enklare bidé. 
eftersom man i många länder står hukad över toan
är skyltar som denna inte ovanliga i muslimska länder
Det är inte ovanligt att folk som aldrig har sett en bidé tycker att det är nåt underligt eller till och med nåt smutsigt och äckligt med den. Det är ju så  tabubelagt att prata om sina toalettvanor och personliga hygien offentligt i många kulturella och sociala kretsar. I länder där bidén är vanlig och finns i snart sagt varje hem, är det för dessa människor svårt att ändra sina hygienvanor när de reser till länder där bidén är sällsynt. Det enda alternativet till bidén är  i sådana fall badkaret eller duschen om den når fram till toaletten. I länder där bidén är vanligt förekommande tänker folk att de länder där folk inte nyttjar bidén, är smutsiga och äckliga att umgås med. I länder där bidén inte är vanligt förekommande som t ex här i Skandinavien, Tyskland, USA, och England är människor fullständigt obekanta med hur man använder bidén när de träffar på den under sina resor världen över. Många tror att det är en dricksfontän, urinoar, tvättfat för strumpor, att fottvätt eller till och med att det är en ”häftig toalett", så på sätt och vis jämnar det väl ut sig.. Nu vet dock i a f du vad som är den smarta idén med bidén

Källa bl a http://www.toabide.se/historik.html 

Inga kommentarer: