måndag 1 augusti 2011

Mer frukt ger bättre betyg

TT berättar i många medier om en svensk studie av forskare vid Örebro universitet och Karolinska institutet som visar att ungdomar som äter mycket grönsaker och frukt lyckas bättre i skolan.
Forskarna har undersökt hur mycket folater, vilket är den naturliga motsvarigheten till folsyra, 386 femtonåringar fick i sig under ett dygn. Forskarna jämförde intaget av naturlig folsyra med slutbetygen i årskurs 9 hos de närmare 400 svenska tonåringar. Ungdomarna fick skriva ned allt de åt och sedan ställde forskarna dagen efter kontrollfrågor om deras kost.
mitt fruktfat från Apotekarns innehåller nektariner som inte
bara gör mig smart utan verkligen är underbart goda nu med!
Intervjuerna kompletterades med blodprover där man mätte homocysteinnivåernasom är en bra markör för kroppens  folatförråd. Ungdomarnas folatnivåer jämfördes sedan med deras slutbetyg i nian.
-Det vi ser i tvärsnittsstudien är att de som har ett högre intag av folat också har högre skolbetyg, säger Anita Hurtig-Wennlöf, forskare i biomedicin vid Örebro universitet.
Studien har letts av professor Torbjörn Nilsson vid Örebro universitet och resultaten publiceras i senaste numret av tidskriften Pediatrics.
-Sambandet ser ut så här i studien. Vi har nästan 400 ungdomar, både pojkar och flickor, från olika skolor och miljöer. Vi tycker att observationen är väldigt intressant eftersom folat är en så viktig byggsten i många neurofysiologiska processer, säger Anita Hurtig-Wennlöf.
När forskarna jämförde 15-åringarnas folatnivåer med deras betyg i tio kärnämnen i nian, fann de att ungdomar med höga folatnivåer hade i genomsnitt 20 betygspoäng fler än de med låga nivåer.-Om det är en bestående skillnad har det avgörande betydelse om man ska studera vidare, säger Hurtig-Wennlöf.
Folater kan påverka den kognitiva förmågan, att ta in och tolka information. Resultatet visar enligt forskarna att bra skolmat och goda matvanor i hemmet är viktigt för att ge skolungdomar en bra start i livet.
Folat finns i bär folsyra och den naturliga motsvarigheten folat är B-vitamin.
Detta innehåller mycket folat:
■ Baljväxter, som bönor, kikärter, gröna ärter, linser. Gröna bladgrönsaker som spenat, ruccola, frisésallat. Kål som broccoli, brysselkål. Rotfrukter som kålrot, rödbetor.
■ Frukt som apelsin, kiwi, honungsmelon.
■ Bär som jordgubbar, hallon, björnbär
■  Rotfrukter som kålrot, rödbetor, rotpersilja
■ Grönsaker som röd paprika, majs
■  Fullkornsprodukter, som bröd, råris, fullkornsgryn
  Leverpastej och lever
                  Källa: Livsmedelsverket
All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

Inga kommentarer: