söndag 14 oktober 2012

Zelda är "på pricken" o därför så kul

eftersom ursprungsspråket är svenska så finns några
svenska strippar med. Som denna om kroki-lektioner
Jag är oerhört fascinerad av Lina Neidestams serie Zelda, som alltid är kul och "på pricken", fast jag nog är ett decennium äldre än henne. Antagligen för att miljön hon ofta befinner sig i är en konstskola. 
klicka på bilderna, så öppnas de stora nog att kunna läsa!
Zelda publiceras på daglig basis i norska dagstidningen Dagbladet och kan alltså läsas på norska här. För mig är även norska språket en dimension jag uppskattar.
Zeldas självironiska dubbelmoral är befriande och
jag ska väl erkänna att jag kan känna igen mig
Så här presenterar Neidestam själv  "Hjältinnan Zelda - en idealistisk, bloggande åttiotalistsnärta som med dubbelmoral och ihåliga argument slåss mot de patriarkala väderkvarnarna. Till vardags pluggar hon på Komvux och drömmer om att komma in på journalisthögskolan, som bara tar in urblåsta modebloggare som är bra på matte."
I de nyare stripparna, ur Kampen Fortsättersom nu främst publiceras i  har http://user.tninet.se/~aes747f/teckning.htm gjort upp med sin ostrukturerade tillvaro, blivit slutgiltigt dumpad av Sigge och börjat på Konstskola där hon fått nya vänner och fiender. Strippserien Zelda dök upp för första gången i Metro 2007 och har sedan dess gått i bl a Nemi, Rocky Magasin och Göteborgsposten
Zelda är ofta fräckt självgod också, vilket jag uppskattar
Personligen saknar jag verkligen Nemi i pappers-DN också, men de flesta serier har försvunnit där! Nu får man leta upp dem på webben istället.
Visst är det bra?

Inga kommentarer: