fredag 19 oktober 2012

Att odla själv är att ta ställning för ekologin

Insidan DN i torsdags kunde man åter läsa om Urban Gardening eller gerilla-plantering, som det också kan kallas. Det senaste decenniet har folk börjat odla på tak och andra outnyttjade områden, s k gerilla-plantering i städerna. Urban gardening handlar om att odla, sköta och sedan även kunna kunna skörda och njuta av sin egen sallad mellan de andra vardagsbestyren.

"Den moderna storstadsbon vill äta ekologiskt och hållbart. Det gör att fler och fler odlar sina egna grönsaker eller ställer ut bikupor på olika ställen i innerstan. Man försöker närma sig bondesamhället, men i mindre skala", säger Jessica Carragher, seniorkonsult på Kairos Future till DN." Det gäller iofs inte bara de som bor i storstäderna, vill jag gärna tillägga!
Sigrid Zenger, arkitekt på Oxygene architects AB som, tillsammans med RB arkitektur, utför en helt ny stadsdel i Uppsala som beräknas stå klar 2030. Där finns det ekologiska kretsloppet med i projekteringen, så att de 2000 bostäderna bland annat ska kompletteras med en egen ekopark, iknl vattenåtervinningssystem och odlingslotter. Hon svarar så här på DNs frågor:
"– Det finns ett jätteintresse hos de boende för urban gardening, det har vi sett i Uppsala. Även i Stockholm kommer det ständigt nya rörelser för att odla saker.

– Ofta är de från en övre akademisk medelklass som bor i storstäderna men saknar närheten till naturen som nappar på det här. Det rör sig mer om en intellektuell hållning som inte har så mycket med pengar att göra.
Sigrid Zenger menar att det handlar om att ta ställning i den världsomfattande diskussionen om hållbarhet och ekologi. Att odla själv betyder att man ifrågasätter livsmedels­hanteringen och rutinen att gå in i första bästa mataffär och köpa något som kanske har fraktats runt hela jorden. --- Jag kommer själv från Tyskland och där är det en jättetydlig trend sedan länge och ännu vanligare än här. Barnfamiljer, har verkligen tid, eftersom barn gillar det mesta som handlar om att göra saker. När jag var liten skulle man åka ut till vattendrag och titta på grodor. Allt som främjar artrikedom och som kan lära barn något om djurlivet brukar vara populärt."

Inga kommentarer: