"Den moderna storstadsbon vill äta ekologiskt och
hållbart. Det gör att fler och fler odlar sina egna grönsaker eller ställer ut
bikupor på olika ställen i innerstan. Man försöker närma sig bondesamhället,
men i mindre skala", säger Jessica Carragher, seniorkonsult på Kairos Future, till DN." Det gäller iofs inte bara de som bor i storstäderna, vill jag gärna tillägga!
Sigrid Zenger, arkitekt på Oxygene architects AB som,
tillsammans med RB arkitektur, utför en helt ny stadsdel i
Uppsala som beräknas stå klar 2030. Där finns det ekologiska kretsloppet med i
projekteringen, så att de 2000 bostäderna bland annat ska kompletteras med en egen
ekopark, iknl vattenåtervinningssystem och odlingslotter. Hon svarar så här på DNs frågor:
"– Det finns ett jätteintresse hos de boende för urban gardening, det har
vi sett i Uppsala. Även i Stockholm kommer det ständigt nya rörelser för att
odla saker.
– Ofta är de från en övre akademisk medelklass som bor i storstäderna men saknar närheten till naturen som nappar på det här. Det rör sig mer om en intellektuell hållning som inte har så mycket med pengar att göra.
Sigrid Zenger menar att det handlar om att ta ställning i den
världsomfattande diskussionen om hållbarhet och ekologi. Att odla själv betyder
att man ifrågasätter livsmedelshanteringen och rutinen att gå in i första
bästa mataffär och köpa något som kanske har fraktats runt hela jorden. --- Jag kommer själv från Tyskland och där är det en
jättetydlig trend sedan länge och ännu vanligare än här. Barnfamiljer, har verkligen tid, eftersom barn gillar det mesta som handlar om
att göra saker. När jag var liten skulle man åka ut till vattendrag och titta
på grodor. Allt som främjar artrikedom och som kan lära barn något om djurlivet
brukar vara populärt."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar