söndag 7 oktober 2012

Blommande väggar

dn 2 oktober skrev Bo Westmar under titel Låt trädgården flytta in om Lisa Wacklins affärsidé om en levande trädgård inomhus. (Den artikeln finns dock inte på webben,) Hon bildade tillsammans med Per Berglund företaget Greenworks, som säljer grönskande  väggar och lampor till både företag, myndigheter och privatpersoner. Flera års utvecklingsarbete hos Greenworks resulterade i tre färdiga produkter och ytterligare en som är på väggen grönskande tavla.
lånat ur dn 2 oktober 2012
Det var under en trädgårdsmästarutbildning som Wacklin fick upp ögonen för Vertical Gardens, växtväggar, som lanserades av fransmannen Patrick Blanc för över tjugo år sedan.
"–Jag tyckte att stora företag försummade den yttre miljön vid sina huvudkontor, men det här var ju
mycket bättre – att låta växtligheten ta plats även inomhus, med allt positivt som det medför.
Och det handlar inte bara om att växter bokstavligen ger bättre inomhusmiljö, med sin förmåga att
rena luften och skapa trivsel, utan också om mer symboliska värden.
Vilket företag vill i dag inte bli förknippade med något som gror, lever och växer – själva sinnebilden för gröna värden? --- Den skräddarsydda växtväggen är än så länge störst, både bokstavligen och affärsmässigt. Restaurang Jonas, där man också har odlat kryddor i växtväggen, Statoil och Skolverket hör till dem som valt att pryda sina väggar med yppig tropisk grönska, men ett smakprov finns förstås också på Greenworks eget kontor på Södermalm i Stockholm. En tolv kvadratmeter stor grönskande vägg med över 400 plantor i små polyesterickor, med inbyggd automatbevattning."


Inga kommentarer: