Både jag och Maja provade oss fram tills hon hittade ett äppelpaj-recept som hon utvecklade till perfektion så just en glutenfri variant av det delar jag med mig av här och nu:
Pärontoscapaj 10 - 12 port
125 g rumsvarmt smör
2 dl siktat mandelmjöl
1 dl fiberhusk
1 - 2 msk vatten
Arbeta ihop till en jämn pajdag, som får vila kallt i ca 20 min. Kläs så en form med degen och grädda den i 10 min i 225°.
4 päron
skala och skiva samt lägg i den gräddade pajdegen.
Sätt så in i ugnen i ytterligare 10 min tills päronen börjat mjukna och fått färg. Gör under tiden Toscan.
100 g smör
smält och blanda i
2 msk mandelmjöl
1 dl råsocker
½ dl honung
100 g flagad sötmandel
Låt sjuda ihop i drygt 1 min och bred så över päronen. Grädda i ytterligare 15 min tills pajen fått fin färg.
Njut med vaniljglass, lättvispad grädde eller ev. vaniljsås.
Eftersom det blir så mycket tycker jag att det är perfekt att skära pajen i bitar och frysa in för att kunna avnjuta vid fler tillfällen. Du kan även använda konserverade päron, men dra då ned på sockret.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar