tisdag 9 oktober 2012

Tunn keramik på Drejeriet

Drejeriet kan man sedan 29 september - 20 oktober se Karin Bengtsons tunna och välarbetade keramik. Bengtson kommer från Vimmerby och är knuten till keramikgruppen Kaolin i Stockholm, som på hemsidan presenterar sig som Sveriges enda renodlade keramikkooperativ. Vi har funnits sedan 1978 och består av ett tjugotal medlemmar spridda över hela Sverige. En beskrivning som jag faktiskt tycker stämmer in även på Drejeriet.
Det är bruksföremål med en stor portion konstnärlighet som visas på Drejeriet och jag är benägen att hålla med Torbjörn Aronsson i LT om att "det är inte ofta man på en gallerirunda stöter på saker som kan förvandla de dagliga rutinerna i köket till en konstnärlig upplevelse."
"Mönstren som jag håller på med är nästan textila, nästan som textiltryck på till exempel trasmattor och vävar" berättar Bengtson i ÖP.  Hon har arbetat med svart lera och olika dekorfärger.  "Nästan allt är kavlad lera som jag har byggt ihop, det är bara några koppar som är drejade", förklarar hon.
Bengtsons cylindrar, brickor, lådor, skålar, fat, burkar, koppar och skopor är alla vackert handmålade i subtila färger och svart/vitt. Det är en lite japansk känsla av att det enkla också är det vackraste, som i den asiatiska inrednings filosofin wabi-sabis okonstlade ödmjukhet.


Inga kommentarer: