söndag 21 oktober 2012

Middagstips Italiano

Riktigt god italiensk pasta är fantastiskt att värma sig med i senhöst-kylan.
Jag har torkad både rödgul trumpetsvamp och trattkantareller, som det bara är att blötlägga strax innan det är dags att börja laga något av den.
Italiensk Krämig svamppasta 4 port gör du så här:
400 g svamp (t ex kantareller, karljohanssvamp och champinjoner)
Ansa och skiva svampen. Fräs den i hälften av smöret i en stor stekpanna tills den börjar knäppa. Krydda svampen med salt och lägg åt sidan.

400 g pasta
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

1 purjolök
3 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
1 msk finhackad färsk timjan
Ansa och strimla purjolöken. Fräs den i resten av smöret i stekpannan någon minut. Tillsätt vinet och låt koka ner tills c:a hälften återstår. Tillsätt så grädde och timjan. Låt småkoka 3–5 minuter. 
250 g färsk bladspenat
 Lägg spenaten på såsen, ta pannan från värmen och låt spenaten »ångkoka« någon minut.
2 dl finriven parmesan-ost

4 msk smör
1/2 tsk salt
flingsalt
nymalen svartpeppar
Häll av pastan men spara ca 2 dl av pastavattnet. Blanda ihop pasta, pastavatten, sås, svamp och parmesan i pastakastrullen. Rör ihop över varm spisplatta så att allt blir varmt och såsen »klibbar« fast på pastan, ca 1 minut. Strö över flingsalt och mal över peppar.
Njut genast i gott sällskap!

Inga kommentarer: