tisdag 23 oktober 2012

Rest-fördelar

Jag kan inte med att slänga mat som inte är dålig ens om jag inte själv tycker om den och kan omöjligt förstå varför man slänger istället för att spara rester. Det är en stor resurs som går förlorad eftersom vi svenskar inte behövt lära oss att ta vara på dem.
Saffransröding med ugnsbakade morötter är en fest att
hitta i frysen när man inte orkar laga mat. Särskilt när det
är frågan om ekologiska godis-morötter från Ås trädgård 
Härom sistens köpte jag hallonfil istället för vanlig av misstag och när jag åt den insåg jag att den är alldeles för söt för mig. Tänkte att jag väl får lov att hälla ut den i vasken då, men kom så på att mitt besök kanske skulle uppskatta den till frukost. Du anar inte vilket lättnad det var när han t o m tyckte om den och att jag överdrev hur äcklig den är.
Gourmet-mat i en låda direkt ur frysen
Nu hade jag iofs tänkt ta upp alla fördelar det har att inte slänga rester. Då vill jag först nämna en sådan sak som i lördags när jag sov bort hela eftermiddagen och sedan inte orkade laga nåt från grunden, eftersom jag gjort krämig svamppasta till lunch. Då kunde jag bara plocka fram underbar Saffransröding ur frysen och snabbt fixa ugnsbakade morötter till middag. 
Alltså blev det två favoriträtter på en dag, fast jag bara lagade en av dem. Samtidigt kunde jag njuta av minnet av när jag tillagade Saffransrödingen också medan jag åt den. Varför slänger folk överbliven mat egentligen? Fryser man in den istället har möjlighet att njuta med lite besvär och dessutom återvinna härliga minnen i processen.

Jag vann faktiskt en kokbok för ett drygt år sedan med mina tips om vad man kan göra med rester och de råden hittar du här! Egentligen ska jag väl vara glad över att vi inte behövt svälta i Sverige på flera  generationer och därför slösar med denna resurs, men istället blir jag irriterad. Särskilt när jag tänker på folk i vår närhet som svälter. Just svält har varit anledningen till många krig och den ekonomiska krisen i Grekland och Spanien kommer också att bli det om inte vi som har det bättre ekonomiskt hjälper till. I nöden testas vännerna och det är verkligen ödets ironi att EU får Nobels fredspris när de ekonomiska spänningarna mellan de europeiska länderna är som störst.


All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten! 

Inga kommentarer: