måndag 15 oktober 2012

Nobelpristagare kan också vara de som "inte vill lyssna o gör saker på sitt eget sätt"

Karin Bojs i DN har verkligen förmågan att hitta en intressant vinkel på den vetenskap hon skriver om. Som igår när hon berättade om årets Nobelpristagares "svagheter" och jämförde dem med regeringens forskningsproposition. Den gäller bland  annat frågan hur finansiärer ska kunna  veta i förväg vilka forskare som ska  bli framgångsrika i framtiden.
bild på John B Gordon ur DN 14 okt, 2012 och
hans lärares omdöme om honom som 15-åring
Årets medicin-pristagare John B Gordon visade att arvsmassan  från en vuxen cell kan återanvändas i ett ägg och klonade grodor redan 35 år innan det klonade fåret Dolly visades upp. När Gordon klonade grodor  på femtiotalet drevs han helt och  hållet av grundläggande biologiska  frågeställningar, som det oförutsägbara samspelet  mellan grundforskning och tilllämpad forskning visar på. Gordon fick som 15-åring omdömet ovan, som översatt blir ”han har haft problem flera  gånger för att han inte vill lyssna,  utan insisterar på att göra saker på  sitt eget sätt. Jag tror att hans idé om  att bli forskare, baserat på vad han hittills har uträttat, är helt löjlig …” Som Bojs sedan fortsätter "Om inte Gordon hade gjort  saker på sitt eget sätt och struntat  i auktoriteterna hade han nog inte  lyckats klona några grodor" säger egentligen allt om hur svårt det är att förutsäga.
bild på Brian Kobilka ur DN 14 okt, 2012
Hon fortsätter med att berätta att kemipristagaren Brian Kobilka inte bara är ovanligt lågmäld och blyg, utan också hans ovanliga bakgrund för en forskare, eftersom han kommer från en familj av bagare. Det som också är ovanligt, men inte bland just forskare är att han också orkat vara  ihärdig och långsiktig. Kobilka arbetade i tjugo år med den högupplösta bild av en receptor (ovan) som publicerades i Nature förra året och  som till stor del ligger bakom årets kemipris.

Med andra ord är det bra med blandade egenskaper, men envishet och viljan att gå sin egen väg tycks vara det som främst ger framgång.

Inga kommentarer: