Bearnaisesåsen görs helst precis innan den ska serveras, så gör först övrig mat såsen ska serveras till.
150 gram smör
Smält smör i en kastrull. Låt stå smält vid sidan.
3 msk vitvinsvinäger, gärna en mild fin sort ex. vit balsamvinäger
2 msk schalottenlök finhackad
4 msk finhackad Fransk dragon, eller 2 tsk torkad dragon
4 krossade vitpepparkorn
Koka vinäger, krossade vitpepparkorn, schalottenlök, dragon i en kastrull tills det kokat ner till hälften. Detta för att bearnaisen ej ska bli så lös. Sätt åt sidan att svalna.
3 äggulor
Sjud vatten i en bredbottnad panna eller
kastrull till vattenbad. Tillsätt äggulorna under vispning i vinäger- och dragonblandningen. Sätt kastrullen eller bunken med
äggulorna och vinägerblandningen i vattenbadet. Vispa äggulorna fluffiga med elvisp någon minut under uppvärmning i vattenbadet. Droppa i smöret under kraftig vispning, men ta ej med det vita i botten på
smöret. Vispa och värm såsen i det varma
vattenbadet tills såsen har tjocknat till en majonäsliknande konsistens. Om det blir för varm (60 grader) spricker såsen, eftersom äggen koagulerar. Spricker
bearnaisen kan du bara börja om med nya äggulor och tillsätta den spruckna såsen lite i taget bara.
1-2 krm salt/peppar
hackad persilja
Smaka av bearnaisesåsen med salt och peppar samt ev. mer dragon och hackad persilja.
Servera din hemgjorda Bearnaisesås direkt eller håll den varm i 50-60° vattenbad i upp till 20 minuter.
Njut så av en himmelsk Bearnaisesås!
Njut så av en himmelsk Bearnaisesås!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar