fredag 12 oktober 2012

Nåt att riktigt imponera med

... om man nu inte själv tycker att det är gott nog värt besväret. Jag upptäckte i helgen att jag ännu inte delat med mig av mitt fantastiska recept på Bearnaisesås, utan bara tips om hur man gör fusk-bearnaise, så nu måste jag verkligen rätta till det.

Bearnaisesås är också så enkelt att göra själv att färdigköpt, som aldrig kan smaka lika bra, är rent slöseri. Särskilt med egen-odlad Fransk dragon. Jag hörde för övrigt att även i gårdagens Meny i P1 tipsade kocken Pelle Danielsson om såser och bl a  Bearnaissås.

Bearnaisesås  4 port
Bearnaisesåsen görs helst precis innan den ska serveras, så gör först övrig mat såsen ska serveras till.
150 gram smör
Smält smör i en kastrull. Låt stå smält vid sidan.

3 msk vitvinsvinäger, gärna en mild fin sort ex. vit balsamvinäger
2 msk schalottenlök finhackad
4 msk finhackad Fransk dragon,  eller 2 tsk torkad dragon
4 krossade vitpepparkorn
Koka vinäger, krossade vitpepparkorn, schalottenlök, dragon i en kastrull tills det kokat ner till hälften. Detta för att bearnaisen ej ska bli så lös. Sätt åt sidan att svalna.

3 äggulor
Sjud vatten i en bredbottnad panna eller kastrull till vattenbad. Tillsätt äggulorna under vispning i vinäger- och dragonblandningen. Sätt kastrullen eller bunken med äggulorna och vinägerblandningen i vattenbadet. Vispa äggulorna fluffiga med elvisp någon minut under uppvärmning i vattenbadet. Droppa i smöret under kraftig vispning, men ta ej med det vita i botten på smöret. Vispa och värm såsen i det varma vattenbadet tills såsen har tjocknat till en majonäsliknande konsistens. Om det blir för varm (60 grader) spricker såsen, eftersom äggen koagulerar. Spricker bearnaisen kan du bara börja om med nya äggulor och tillsätta den spruckna såsen lite i taget bara. 

1-2 krm salt/peppar
hackad persilja
Smaka av bearnaisesåsen med salt och peppar samt ev. mer dragon och hackad persilja.
Servera din hemgjorda Bearnaisesås direkt eller håll den varm50-60° vattenbad i upp till 20 minuter.

Njut så av en himmelsk Bearnaisesås!

Inga kommentarer: