söndag 28 oktober 2012

Godaste Äppelpajs-semifreddon!

Här kommer ett höstigt recept, som är så grymt gott och enkelt. När jag först gjort det kändes som om det var det godaste jag nånsin gjort, men det är väl inte riktigt sant ändå...
Äppelpajs Semifreddo
3 syrliga äpplen ca 300 g
½ vaniljstång
1 kanelstång
2 dl vatten
1 dl socker
Skala, kärna ur och tärna äpplena Delavaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg äppeltärningarna, vaniljfrön, vaniljstång, vatten och socker i en kastrull. Koka ihop utan lock till en fast kompott, 20 - 30 minuter. Låt svalna helt i kallt vattenbad.

Ställ en form, ca 2 liter, i frysen så det går fortare med infrysningen.
2 ägg
½ + ½ dl socker
2 ½ dl vispgrädde
1-2 tsk färskmalen kardemumma
Separera äggen i gulor och vitor. Vispa äggvitorna vitt och luftigt. Tillsätt ½ dl socker och vispa till en fast smet. Vispa ihop äggulor och ½ dl socker. Vispa grädden med kardemumman
Blanda äggulevispet med 3 dl avsvalnad äppelkompott och grädde, Vänd ner den vispade äggvitan i smeten.
6 digestivekex
Krossa kexen och varva smet och kex i den kalla formen. Ställ i frysen minst 2 timmar före servering.
Ta fram ca 10 minuter före servering och njut sedan långsamt!

Inga kommentarer: