måndag 17 januari 2011

Jublande god nyhet

Jag läser i Aftonbladet en fantastisk nyhet för alla drabbade; forskare vid University of Texas i Dallas har botat örontjut hos råttor!

Tidigare har tillståndet Tinnitus (hörselnedsättning som inneär ett konstant pip, tjut och ringande i öronen) varit obotligt, men nu verkar forskare ha hittat en lösning, skriver SVT:s Vetenskapsnyheter.
Naturligtvis är (favoritorganet) hjärnan nyckeln.  I försöket vid University of Texas stimulerades  den så kallade vagusnerven i nacken på råttorna, med så gott resultat att de störande ljuden upphörde! Hos de behandlade råttorna återgick nervcellerna till sitt ursprungliga skick och därmed försvann de störande tinnitusljuden. När vagusnerven retas bildas nämligen ämnen som hjälper till att uppmuntra förändringar i hjärnans vanemönster.
– Nyckeln i detta är, till skillnad från tidigare behandlingsmetoder, att vi inte bara försöker att dölja ljuden för patienterna. Vi återställer hjärnan från ett tillstånd där den utvecklar tinnitus till ett tillstånd där den inte gör det. Vi eliminerar källan till sjukdomen, säger Michael Kilgard, professor vid universitetet i Dallas.
Fantastiskt tycker jag, samtidigt som det är sorgligt att min stackars farfar aldrig fick uppleva att få uppleva ett liv utan "sus och tjut i öronen".

väldigt illustrativ bild lånad från
http://blog.martinmcdowell.com

4 kommentarer:

Anonym sa...

Väldigt intressant tycker jag. Jag har alltid inbillat mig att en del av mitt tinnitus kommer från nacken, ej från örat. Hoppas man hittar en riktig lösning snart. Eva S

Lyckans Smed sa...

Ja, visst är det fantastiskt? Farfars syster har också Tinitus o när jag träffade henne igår berättade jag om detta, men hon trodde inte på mig, för när hon träffat läkaren för 15 år sedan hade han sagt att det inte finns nåt att göra. Det gör det ju inte heller ÄN, men snart!

Anonym sa...

En av hundratals nya sätt att bota detta, fast förmodligen svårt att implementera i verkligheten. Naivt, tyvärr. Tinnitus har blivit ett sätt att sälja lösnummer för Aftonbladet...

Lyckans Smed sa...

Fast jag läset det på webben och kollade sedan upp det mot både Vetenskapsnyheterna i SVT och univeristetet i USA...