fredag 7 januari 2011

Lyckoträsket lockar

Jag har arbetat med lyckoprojektet Happiness as an Art-project i 10 hela år. Vid ett flertal tillfällen har jag försökt börja arbeta med andra projekt, men jag halkar alltid ned tillbaka i "lyckoträsket", som jag skämtsamt brukar säga. Det är ju så oerhört mångfacetterat det här med lycka att jag faktiskt aldrig verkar tröttna på det!

Nu är enkäten jag haft här om vad som gör er lyckligast under julen avslutad och resultatet ses på bilden nedan:
Julenkätens resultat
Bara 16 personer lade sina röster, men det ger i alla fall en vink om vad ni uppskattar med julen. Samvaro med familjen tyckte faktiskt hälften av de röstande var viktigast och näst viktigt tycks maten och drycken vara. 69 procent av de tillfågade i SIFOs undersökningen som Svenska Kyrkan beställt tyckte ju att ”Julen är bäst i köket”, så det var inte helt oväntat. Å andra sidan visade SIFO att nästan en tredjedel i undersökningen  inte ser fram emot julfirandet och (föga förvånande) att det som stressar mest är alla julklappar som ska köpas, enligt 27 procent av dem. I min lilla enkät svarade bara 12,5% att julen bara gör dem stressade och alls inte lyckliga. Kanske är månniskor som intresserar dig för lycka mindre stressade?
Kanske är det intressant att jämföra resultatet här med det SIFO fick fram i sin undersökning? Den har jag skrivit om tidigare, så det kan du läsa om här!
Peronligen tycker jag det känns väldigt bra att städa ut julen nu. Det är faktiskt minst lika skönt, som det var att pynta inför den. Nu ser jag fram emot vårvintern och alltmer ljus!

Tar gärna emot dina tankar om lycka och vad nästa enkät ska handla om i kommentarsfältet och tackar i förhand för din hjälp!

Inga kommentarer: