tisdag 18 januari 2011

Larver till lunch

Såg i Aftonbladet att de föfasade sig över att äta larver, men jag kan avslöja att det är riktigt gott! Även kokta och utan choklad. När jag pluggade i Johannesburg ville jag ha tunna afroflätor gjorda, så  jag gick till frisersakongen på Wits'  campus och beställde tid för det, när jag fått reda på vad det skulle kosta. När frisörskan väl började fläta var hon helt fascinerad över mitt hår, eftersom hon aldrig tidigare rört vid ett så mjukt och fint hår med så många strån. Både hon, de andra frisörna och kunderna där var nämligen svarta, vilket jag inte ens tänkt på.
Larver i choklad kan du se ett reportage om ur Aftonbladet
genom att trycka här! De jag åt var dock plattare, bredare
och enfärgade i ljust beige, samt ledade. Frestad?!
Eftersom jag har fina men väldigt många håstrån tog det istället för de 2 h det brukar ta hela två dagar, så jag hann börja känna mig riktigt hemma där i friserstolen och tänkte att det var tur att jag beställt tid en lördag så att jag hann få det klart, utan att missa någon undervisning. Det blev dock en missräkning rent ekonomiskt för frisörskan, men som tur var hade hon inga andra kunder inbokade denna helg och verkade ta det med gott mod.
så här såg jag ut i flätorna på min systers bröllop,
jag blev väldigt nöjd, men redan efter 2 veckor hade
mitt hår vuxit så mycket att lösflätorna syntes väl...
Försökte lägga in bilden i färg, men det är helt hopplöst omöjligt. 
Vi pratade och hade riktigt trevligt, tyckte i alla fall jag och innan vi skiljdes åt på kvällen undrade hon om jag ville smaka traditionell afrikansk mat till lunch dagen efter. Det ville jag gärna och blev nyfiken snarare än förskräckt när hon berättade att det skulle bli kokta larver och lever.  På söndagen hjälpte en av de andra frisörskorna också till att fläta och jag flätade själv den nedre  delen där det var lätt att komma åt. Vi pratade och skrattade och jag var väldigt spänd inför lunchen. När det så blev dags åt vi, på tradionellt afrikanskt sätt med händerna och osyrat bröd ur två burkar alla tre. Det smakade helt OK med kokta larver, lite knaprigt så där, men skulle nog smakat mer med riktig kryddning. Levern var också helt OK och jag gillade verkligen kryddningen av den. Det är spännande med okända matvanor, enligt mig, som får ont i magen av och därför inte kan med surströmming.

Inga kommentarer: