fredag 14 januari 2011

Inte köttbristens fel!

Neandertalarna åt grönsaker och sädesslag, inte bara kött, visar en amerikansk forskarstudie. Vår förhistoriska kusin tillredde sina vegetabilier över öppen eld. Det vet vi eftersom forskarna har hittat rester av rötter, rotfrukter och vilda grässorter i tandrester från neandertalare i Belgien och Iran, enligt Dagens Nyheter och http://wwwnewzalertsnet.blogspot.com/2010/12/neanderthals.html
Resultatet som publiceras i vetenskapstidskriften Pnas omkullkastar teorin om att neandertalarna dog ut för 30 000 år sedan ut på grund av sitt köttberoende! Nästa nummer av tidskriften Proceedings, som publiceras av National Academy of Sciences, sammanfattar studien med att foraskarna funnit "en sofistikierad global kost för Neandertalana, som åt lokala matplantor enklare genom att delvis koka dem".  BBC menar att studien är det senaste som visar att Neandertalare var långt ifrån vilda och brutala och mer lika oss än vi trott.  Korrespondenten Pallab Ghosh på BBCs vetenskapsreaktionen menar att vissa forskare antagit att Neanderthalarna nästan enbart åt kött och dog ut , precis som mamutarna när dessa gjorde det.
"vad då köttberoende?" bild lånad från
http://wwwnewzalertsnet.blogspot.com
Kanske är det inte så förvånande; Svenska Dagbladet skrev redan i maj 2010 om att svenske Svante Pääbo och hans forskarteam efter fyra års hårt arbete äntligen var klara med kartläggningen av arvsmassan hos vår närmaste släkting; Neandertalaren. Resultatet visar att skillnaderna mellan oss och Neander­talarna är mycket små, liksom att människor och Neandertalare fick barn med varann. Just det innebär att de flesta människor som lever idag har Neandertalargener i sig. Det senare rapprterade SRs Vetenskapsradion om samma forskarrapport ungefär samtidigt. Våra förhistoriska kusiner tycks alltså ha varit mer sofistikierade än man tidigare trott, lyckligtvis!

Inga kommentarer: