lördag 22 januari 2011

Minnet o våra fem sinnen

 Idag lånar jag från Illustrerad Vetenskaps fantastiska serie om Hjärnans Mysterier.

Förbättra minnet

Minnen lagras genom att man omformar dem till ord eller bilder, som repeteras i det undermedvetna många gånger.
Denna process kan man förstärka, om man medvetet upprepar till exempel namnet på en person man precis mött, antingen inne i huvudet eller genom att säga det högt för sig själv. ”Det var trevligt att träffa dig, Ulla. Jag hoppas att vi snart ses igen, Ulla.” Samtidigt kan man återkalla ansiktet för sin inre syn, så snart man vänt ryggen åt personen i fråga. Man måste i alla fall så gott det går undvika att tänka på annat, me­dan man försöker minnas namnet.
En annan bra metod för att stärka minnet är att se till att man har en god nattsömn. Under sömnen repeterar långtidsminnet all sin nya kunskap, så att minnena kan fastna. Det deklarativa minnet repeteras under djupsömnen, medan drömsömnen hanterar det procedurala minnet.
inkodningen i hjärnan sker på fler ställen i hjärnan
när man använder fler sinnen vid inlärningen
bild lånad från http://www.beste-tipps-zum-deutsch-lernen.com

       Det funkar också så att ju fler sinnen man involverar när man ska lära sig något, desto bättre kommer man ihåg. Förmågan till inlärning stärks, eftersom fler sinnen stimuleras innebär det att inkodningen i hjärnan sker på fler ställen!

Fyra myter om minnet:
Myt: Det är bra att minnas så mycket som möjligt.
Fakta: Inte all kunskap är användbar, och om man glömmer allt oväsentligt, kan hjärnan betydligt lättare minnas och snabbare hitta fram till de viktiga minnena.
Myt: Vissa saker kan man komma ihåg i all evighet.
Fakta: Minnet behöver friskas upp, så ju oftare man återkallar gamla minnen eller faktiska kunskaper, desto bättre kommer man att minnas dem.
Myt: Vissa har fotografiskt minne, så att de kan minnas alla detaljer i ett scenario.
Fakta: Även om enskilda personer (till exempel vissa som lider av autism) har extremt bra minne, har fotografiskt minne aldrig påvisats.
Myt: Ett gott minne kan bli ännu bättre med medicin.
Fakta: Vissa läkemedel kan stärka delar av minnet, men allt tyder på att det sker på bekostnad av andra typer av minne eller mentala förmågor.


Inga kommentarer: