Robert Sapolsky, ledande stressforskare vis Stanford University, som har skrivit den populärvetenskapliga boken Varför zebror inte får magsår tror att själva positionen i samhällshierarkin har stor betydelse för vår hälsa. Sapolsky har studerat babianer under lång tid och för femton år sedan publicerade han en banbrytande studie om halten av stresshormonet kortisol.
Robert Sapolsky med babian bild från the atlantic.com |
Sapolskys studie visade att babianer med låg status i flocken, och även babianer som levde ensamma och isolerade, hade mycket högre halter av kortisol; omkring tre gånger så höga som babianer med hög status i flocken. Sedan dess har fl era forskargrupper bekräftat resultaten.
Nu har dock tidskriften Science publicerat en mycket mer omfattande studie än någon tidigare. I den har en
grupp forskare från USA och Kenya följt sammanlagt 125 babianhannar från fem olika flockar. Under nio år har de kontinuerligt mätt kortisolhalten, liksom även halten av testosteron i babianernas avföring. Resultaten visar, som tidigare, att hannar långt ned i hierarkin har låga halter av testosteron och höga halter av stresshormonet kortisol, medan hannar högt upp i hierarkin har höga halter av testosteronoch låga halter av kortisol. Men med undantag för Alfahanen,den hanne som befinner sig högst i hierarkin; han har höga halter av både testosteron och kortisol!
Laurence Gesquiere bild från Princeton university |
Laurence Gesquiere som leder forskargruppen, menar att resultaten med stor sannolikhet även kan gälla mänskliga toppchefer. Högst sannolikt mår nummer två, tre, fyra och fem i hackordningen betydligt bättre än nummer ett! Alltså; varför sträva mot den absoluta toppen när man har det bättre en bit ned?!
All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar