tisdag 4 oktober 2011

”Fysisk aktivitet har en påtaglig effekt på hjärnan”


på Insidan i DN läser jag den 3 oktober om Marianne [som] hjälper sin hjärna att minnas bättre, som även är rubriken på artikeln. Marianne heter Lesslie i efternamn och har kommit ut med boken Bättre Minne, där hon beskriver dagens minnesforskning, samtidigt som hon berättar hur det känns att få sin hjärna undersökt i en demensutredning. Detta främst eftersom hon oroade sig för sitt eget försämrade minne, men också för att hon som journalist ville skriva om processen.

bild lånad från www.reportageborsen.se
"Demensutredningen har, tycker hon, lärt henne mycket om sig själv.
– Jag försöker göra livet enklare för mig numera. Vet jag att jag måste koncentrera mig så ser jag till att jag
inte blir störd av andra. Jag stänger av radion, sätter mobilen på ljudlöst. Och jag bokar inte in för mycket på
en dag, det orkar inte min hjärna med. --- För det går faktiskt att förbättra minnet och mota demensen genom att lägga om livsstil. För Mariannes del har det handlat om att motionera mycket, se till att få minst sex timmars sömn och att äta bra mat med långsamma kolhydrater. Och så vara försiktig med alkoholen." skriver DN.
Det är något också jag tvingats lära mig efter min olycka och det tror jag att alla egentligen skulle behöva lära sig att tänka på för att få ut mesta möjliga av klivet. 

Eller som Boo Johansson, professor i psykologi vid Göteborgs universitet uttrycker i artikeln inunder [med titeln] Fysisk aktivitet har en påtaglig effekt på hjärnan; 
"–  Hög utbildning, mycket motion, bra mat med mycket fisk och grönsaker och lagom med alkohol och koffein, det är vad som kan hjälpa oss att behålla minnet. Särskilt fysisk aktivitet har en påtaglig effekt på hjärnan och den kognitiva hälsan."
Se där; upp och hoppa, ät o sov tillräckligt samt avhåll dig från droger är receptet också för minnet!

Inga kommentarer: