tisdag 18 oktober 2011

Världens äldsta yrke?

I DN 16 oktober skriver Karin Bojsmed anledning av att forskare i Sydafrika hittat en 100 000 år gammal målarverkstadatt sminkös kan vara jordens äldsta yrke.  Cristopher Henshilwood, som för övrigt är professor i arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap vid Universitetet i Bergen och hans medarbetare har gjort en rad spektakulära fynd i Blombosgrottan, trettio mil öster om Kapstaden, Sydafrika under de senaste tio åren. "De har bland annat hittat fiskeredskap, dekorerade stenar och rester av snäckhalsband som visar att människan har haft både tekniska och konstnärliga förmågor mycket längre än forskare tidigare har trott. Nu presenterar de en komplett konstnärsateljé – en verkstad för att framställa rödfärg av de järnrika mineral som brukar kallas för ockra i tidskriften Science."
Cristopher Henshilwood i Blombosgrottan 
Bild lånad från www.ibtimes.com/
Fast även jag, precis som Bojs sminkats för TV-framträdanden och imponerats av sminköserna där tror jag att hon har fel. Det är inte sminköser utan konstnärer som kan tillhöra världens äldsta yrkeskategori.
"Människan som art är ungefär 200 000 år gammal, enligt både dna-analyser och fynd av fossila ben i Afrika. Flera studier den allra senaste tiden visar att vi började vår bana i södra Afrika. Bevisen kommer både från dna-analyser och från språkforskares lingvistiska analyser. 
De nya rönen från Blombos visar att vi inte bara har sett likadana ut i alla dessa år rent  fysiskt. I åtminstone 100 000 år har vi också fungerat likadant mentalt, med förmågan att tänka abstrakt och smycka vår omgivning och oss själva." Det är väl bland annat vad vi konstnärer fortfarande sysselsätter oss med, eller hur?

 All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten! 

Inga kommentarer: