torsdag 27 oktober 2011

Relationer och element på Bolins


Bolin Gallery visar Gert Amanius måleri och skulptur t o m den 9 november. Amanius har tidigare ställt ut på Galleri Tängtorpet, men det här är hans första utställning i Östersund.
När man kommer in i galleriet möts man av Giacometti-inspirerade
bronsskulpturen Three Horses in Bronze och fler oljemålningar.
Närmast trappan passar Elements in Relation perfekt (inrednings-
mässigt) med det orange elementet i nederkanten!
Som sist på Bolins är målningarna  i olja (, utom en i akryl, fast nu) på duk och väldigt pastost målat (med tjocka lager färg). Ofta målar Amanius monokront (enfärgat) i svart, vitt eller med ett mindre färgfält i orange, grått eller vitt. Han målar med palettkniv istället för pensel, vilket gör varje "penseldrag" markerat. De monokront svarta upplever jag som energislukande öppningar, även om ytorna kan vara väldigt intressanta när man studerar dem närmre. Ytorna ser nästan lackade ut eftersom det är så tjockt med färg och de blir väldigt "tunga" för mig, eftersom de både är stora och väldigt många.
Amanius är utbildad på KonstfackAlla titlar på målningarna är antingen Element (de monokrona) eller Element in Relation (de med kontrastfält i orange, grått eller vitt) vilket gör dem väldigt svåra att skilja från varann. Om utställningstiteln istället varit något av dessa hade de gett en riktning för utställningens innehåller, men som titlar är de hopplösa just för att man omöjligt vet vilken Element det egentligen refererar till när man pratar om dem.
Skulpturerna är två och den andra
är vit i gips och heter Two Horses.
De är spänstiga och bryter mot
den monokrona tyngden i Elementen

Amanius föddes 1948 i Stockholm, har bott i Norge, men gör det numer i Kövra. Där driver han egen grafisk verksamhet, som jag gärna skulle sett mer av. Han arbetar i akryl och olja, brons och skulptur i lera. Antar att skulpturerna först gjorts i lera innan de formtogs (en form för gjutning görs på detta sätt) och gjöts i brons.
Jag tycker att skulpturerna och de vita Elements in Relation ovan är mest intressanta i utställningen och anar att grundbeståndsdelarna (Elements) skulle tjäna på att ljusas upp så att de inte upplevs så "energi-slukande" som jag ny tycker att det är. Nu känns de svarta som om de vore en avgränsning för något som vill "träda fram" men hålls tillbaka i dem.
En spännande utställning man bör ge tid för att kunna ta till sig!
 All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten! 

Inga kommentarer: