fredag 28 oktober 2011

"On the Edge" med Steven Jones

Japansk teknik är vad som gäller på Drejeriet också denna utställning, men på ett annat sätt än vid Don Bays. Detta fastän både han och Steven Jones har uppväxten i USA gemensamt. Enligt LT är Jones "amerikansk vapenvägrare som under brinnande Vietnamkrig på krokiga vägar via Frankrike kom till Sverige".
Jones' stilistiskt strama torson är högresta
Drejeriets fina utställningslokal
I över 20 år av vedbränning och saltglasering har han sökt en "balans mellan det som är avsiktligt och det som är oförutsägbart i bränningsprocessen. Trots [att] intentioner under dessa år vad gäller formande, dekorerande, och placerande av lerföremål i ugnen, så har elden alltid sista ordet. Ibland jobbar vi bra ihop" läser jag på Jones' hemsida. Det låter verkligen som ett äventyr i framställandet av verken och det tycker jag att verken i sig "ekar" av.

Särskilt Platt Tekanna i fyra utföranden (en m två muggar)
känns äventyrliga i sin ofunktionella platthet som ändå 
minner om den funktion som kunnat finnas där! Som studiokeramiker har Steven Jones arbetat i hela i 25 år för att skapa allt från de tunnaste porslinsskålar till robusta vedbrända skulpturer. Unika bruksföremål som både förskönar och ändå fungerar utmärkt är huvuddelen av produktionen, men de presenteras på finurliga sätt som "upphöjer" dem till upplevelsen av konst, anser jag.
Raku-brända Shino shot glasses /
Äggkoppar
 är  bruksföremål, men
uppmaningen till beröring
"upphöjer " dem till
happening- /upplevelsekonstSteven Jones visar Shino and the Edge på Drejeriet t o m den12 november och jag råder dig att uppleva den om du har möjlighet!

Shino Teskålar med Låda är bruksföremål
som presenteras med de lådor som 
"alltid medföljer köp", vilket blir 
estetiskt tilltalande och kul att se!
All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten! 

Inga kommentarer: