måndag 10 oktober 2011

Detaljer om konstinköp

I DN kunde man i lördags läsa sig till hur ett konstköp går till under rubriken Konstköp – en art i sig.  Eller snarare hur man ska tänka när man köper konst, för exempelvis att momssatsen är densamma som på andra varor togs inte upp. Sofia Edgren har istället försökt att avdramatisera konstinköpet, vilket är väldigt bra, eftersom många inte vågar sig in på gallerier. Hon har dock ett perspektiv som framför allt gäller de konstnärer som är så etablerade att deras konst säljer till oerhört höga priser, vilket verkligen inte är fallet på de allra flesta utställningarna i landet, men så har hon talat med de "finaste" galleristerna i Stockholm city med. 
– Jag tror att schablonbilden av den snorkige galleristen lever kvar. Den kan nog bidra till att många känner sig osäkra på galleriet. Egentligen ska det vara precis tvärtom, galleristen ska ju vägleda kunden i köpet, säger Claes Nordenhake, en av galleristerna i Stockholms Chelsea – den galleritäta Hudiksvallsgatan i Vasastan  till DN.

"Ja visst, coola konstmänniskor i vita, ofta rätt fyrkantiga miljöer, kan säkert skrämma den bästa när hon står inför årtiondets – eller kanske sitt livs – största investering. Ett konstköp gör de flesta varken ofta eller i en handvändning. Lena Josefsson, passionerad konstsamlare och ordförande i Moderna Museets Vänner och konstmässan Market, tror att många kan känna sig vilsna för att de inte vet hur de ska bete sig i situationen. Kan man lita på att det som visas på galleriet är bra?
– Ingen kan ge några garantier. I slutändan måste man lita på sig själv och vara bekväm med det. Men man ska komma ihåg att galleristen som valt att visa en viss konstnär naturligtvis helhjärtat tror på den konstnären. --- Att köpa konst – eller åtminstone att titta på konst – verkar vara något som intresserar allt fler svenskar. Vid sidan av tilltagande strömmar till gallerier, konsthallar och museer, ser många konstköpet som en smart investering när världsekonomin är i gungning.
– Intresset för samtidskonst har ökat så till den grad att det numera hör till allmänbildningen att känna till vad som visas på gallerier och konsthallar. Det beror till stor del på att framväxten av MTV, internet och digitala medier har förstärkt bildens betydelse, säger Claes Nordenhake som bedrivit galleriverksamhet sedan 1970-talet.
--- Funderar man på att köpa ett konstverk tycker Lena Josefsson att man kan kosta på sig ett par rundor på galleriet.
emalj såld på  Allbergshallen Galleri & Konstkafé utan moms
– Är man orolig för att verket ska försvinna, kan man höra om galleristen kan reservera det några dagar."
När det gäller momsen påverkar ju den priset med upp till 25 %, så det är ingen oviktig detalj. Så här funkar det nu: En konstnär som själv säljer egna konstverk för mindre än 336 000 kronor per år behöver inte redovisa någon moms alls på försäljningen. En del konstnärer har dock ändå momsregistrerat sig för att kunna dra av momsen vid bl a materialinköp. Konstnärer som själva säljer egna konstverk för över 336 000 kronor per år ska redovisa moms med 12 procent på försäljningen. När konsthandeln eller ett galleri säljer samma konstverk beskattas försäljningen med 25 % moms på försäljningspriset före moms, på samma sätt som alla andra varor! Detta kommer förhoppningsvis att ändras för att gynna kulturlivet och konstnärerna på samma sätt som författarna och bokbranschen när bokmomsen sänktes till 6 %. Anser personligen att konsten behöver mer stöd än litteraturen, men inget är ännu klart och viljan kanske inte ens finns...

Konstexperten Lena Josefsson tipsar om vad du ska tänka på vid konstköp.
1. Köp konst för konstverkets egen skull – inte för att den ska matchar att soffan. Gör den det är det en bonus.
2. Etablera en relation till galleristen. Fråga och diskutera. De är proffs.
3. Var inte rädd för att byta ut din konst. Även konstsmaken ändras över åren. Sälj sådant du tröttnat på via auktionshus eller galleriet du köpte på.
4. Att förhandla om priset kan fungera. Köper du två verk kan du kanske få mängdrabatt.
5. Sätt upp en budget för dig själv innan köpet. Hur mycket får konsten kosta? Vad måste jag prioritera bort om jag överstiger budgeten? En veckas semester? Kan jag tänka mig att äta knäckebröd ett halvår för det där verket?
6. Våga satsa på vågade konstformer. Varför inte ett videoverk i hallen?

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

Inga kommentarer: