söndag 30 juni 2013

Fildelning värst för Independentfilm och -musik

Ni som delar filmer och musik på nätet måste tänka på att det inte bara är de stora bolag som drabbas. Tvärtom faktiskt. "Det skadar independentfilmare mest för vi har ingen möjlighet att göra något åt det. När någon tankar upp independentfilmer så gör det i princip att min karriär och det jag kämpat för de 15 senaste åren går åt skogen. När filmen finns uppe på sådana sajter vill inga distributörer köpa den. Det är ju rättigheten att göra kopior av mitt verk som jag säljer. När någon tar den rättigheten ifrån mig genom att ladda upp den (hans film Marianne) har jag inget att sälja längre." berättar Filip Tegstedt i LT.
Filip Tegstedt på bild lånad från Screenread.de
Tegstedts rysare Marianne blev en mardröm för Tegstedt, trots god kritik från både svenska och utländska kritiker. Tegstedt fick inget ekonomiskt stöd till Marianne, utan tog stora personliga risker och inteckningar för att kunna göra den.
Den olagliga fildelning har dock gjort att filmdistributörer inte velat satsa på MarianneTegstedt berättar vidare i LT:
– När någon tankar upp independentfilmer så gör det i princip att min karriär och det jag kämpat för de 15 senaste åren går åt skogen.---  När filmen finns uppe på sådana sajter [fildelningssajten Piratebay.se) vill inga distributörer köpa den. Det är ju rättigheten att göra kopior av mitt verk som jag säljer. När någon tar den rättigheten ifrån mig genom att ladda upp den (Marianne) har jag inget att sälja längre.  --- Någon fick tag på en försläppskopia och lade upp den en vecka innan den skulle visas på filmmässa i Göteborg och det har förstört allt.

Personligen kan jag inte tänka mig att ens göra mig av med kassettbanden, som jag läser om i DN att folk gör med sina cd, men så är jag ovanligt antik och analog också.

Att just konstnärer som själva borde måna om sin upphovsrätt fildelar kan inte vara annat än feltänk från början till slut. Just för att det mesta i samhället är gjort för storföretagen, särskilt i eu (jämför t ex med i frö-frågan) blir det enormt svårt för de små oeberoende att ens kunna överleva. Det bör du tänka på innan du kränker någons upphovsrätt!

Inga kommentarer: