torsdag 10 januari 2013

Samma frekvens

Jag är en rätt anpassningsbar person som lärt mig att omedvetet "spegla" den jag pratar med genom att ta efter språk, gester osv. Inte för att vara oärlig utan för att på så sätt öka chansen för att bli förstådd, själv förstå och därigenom kunna prata på samma frekvens.

Jag har därför haft lätt för att ta nya kontakter och prata med okända. Första året efter min olycka hade jag dock oerhört svårt för att kunna läsa av omgivningen, vilket innebar att jag inte kunde anpassa mig och "lägga mig på" samma våglängd /frekvens som de andra. Det upplevde jag som oerhört jobbigt och isolerade mig faktiskt från andra just för att jag inte uppfattade vad som egentligen förväntades av mig. Jag antar att det är så t ex  Aspergers syndrom fungerar. Kanske är de drabbade inte alls okänsliga för omgivningens reaktioner men de har ingen möjlighet att tolka dem, vilket innebär att de känns helt oviktiga. I mitt fall var det absolut hjärnblödningarna som gav upphov till den förlorade förmågan. Tack och lov har det gått att öva upp igen!
Som Erik Axel Karlfeldt uttryckte det i Fridolins visor så bör man  "tala med bönder på bönders vis och med lärda på latin". Karlfeldt  iklädde sig där en persona som den lärde mannen som flyttade ut på landet och försörjde sig som bonde, "en man som talade med bönder på bönders vis och med de lärde på latin". Diktningen är därför anpassad efter hur en sådan man borde ha diktat.
Sanna Ehdin skrev igår om det här med frekvenser, vilket du kan läsa här. Hennes avsikt med det var att stärka förmågan att jobba på samma frekvens och därigenom få stora synergi-effekter. Alltså då samarbetet innebär att summan av 1 + 1 blir mer än 2 tack vare just synergi-effekten. Läs gärna också det här!

På senare tid har jag tyvärr upptäckt att mina bekräftelser ligger på samma frekvens som försummelserna, vilket innebär att bekräftandet av något innebär att något annat försummas. Det känns inte alls bra så försöker lista ut hur jag ska bete mig för att byta ut någon av frekvenserna. Kanske kan du hjälpa mig med nåt tips?

3 kommentarer:

Uncle Isak sa...

Ja, du kommunicerar väl på amplitudmodulerad frekvens. Och dina leende därtill leder samtalen på rätt kurs -frekvensmodulerat

Uncle Isak sa...

Du e ein hustrun skrivare å konstnär me olika å tänkvärda vinklingar. Kristina Lugn har skrivit Teatern Hjälp sökes,såg den igår på Orionteatern toppenbra ! Ha de bäst. n' Bernt

Lyckans Smed sa...

Nej, jag är ingen hustru, men kanke menar du "husku'n"? ;-)