måndag 28 januari 2013

Blodlöst "vetande"

Med Blodlöst vetande menar jag utan substans. I söndagens DN läser jag i vanlig ordning Karin Bojs utmärkta Vetenskapsartikel om blod. Där nämner hon osakliga påståenden om att blodet påverkar vad vi ska äta och t o m används som en typ av horoskop i Japan.

Grafik ur  DN av Stefan Rothmaier
Jag citerar "Särskilt illa är det tydligen  i Japan. Där kommer  frågan om blodgrupp  till och med upp vid anställningsintervjuer och  när folk ska leta efter en partner. Det finns en utbredd uppfattning om att blodgruppen påverkar  personligheten, så att A är ärlig, B är självisk, AB är kritisk och nollor är ledartyper. Bakgrunden är felaktiga och  delvis rasistiska uppfattningar som spreds i början 1900-talet.  De har levt kvar hos den japanska  allmänheten. I dag är den japanska  blodgruppsmystiken minst lika utbredd som astrologi och lera stora  tidningar har dagliga spalter.  Dessvärre är irrläror om blodgrupper spridda i västerlandet också.  Det mest braskande exemplet är  amerikanen Peter D’Adamos storsäljande bok omblodgrupps-dieter. Där förekommer påståenden om att A är ”bönder”, B är ”nomader, ”AB” är ”en mystisk grupp” och att nollor är de ursprungliga jägarfolken. Enligt D’Adamos bör människor äta särskilda dieter som är anpassade för deras blodgrupper. På så sätt kan de förebygga och  lindra alla möjliga sjukdomar, från  jordnötsallergi till hiv och cancer."

Jag hoppas att artikeln kommer ut i sin helhet på webben, så att jag kan länka till den. Så länge kan du klicka på bilden ovan så öppnas den i större format så du kan läsa den sidan i a f.  Det är verkligen skrämmande med en massa människor som inte vet bättre än att tro på detta!

Inga kommentarer: