fredag 11 januari 2013

Född leende

Visste ni att vi alla ler innan vi föds inne i mammas mage? Läser i Illustrerad Vetenskap om att forskare vid Durham University i Storbritannien kommit fram till det. De har, med hjälp av avancerade videoinspelningar från livmodern,  följt utvecklingen av fostrets ansiktsuttryck. De kunde konstatera att de första intuitiva ansiktsrörelserna uppstod redan i vecka 24, och att dessa under de närmaste veckorna blir allt mer sammansatta och till slut formar verkliga ansiktsuttryck.
bild lånad från Illustrerad Vetenskap
"Ofödda barn både ler och gråter i sin mammas mage. Man har visat att ansiktsrörelser ­utvecklas till mimik under fosterstadiet, och att fröet till grimaser därmed sås redan innan vi föds. Upptäckten kan ge oss ledtrådar om fostrets hälsotillstånd.---
För närvarande arbetar forskarna på att utforska ansiktsuttryck som knyter an till leende, gråt, rädsla, smärta och bedrövelse. Därutöver undersöker de även i vilken ordningsföljd musklerna används. Även om det är för tidigt att ge ett entydigt svar, tyder analyserna på att rörelser nederst i ansiktet uppstår före rörelser som ligger upptill i ansiktet."

Inga kommentarer: