måndag 2 januari 2012

Hummersoppa av skalen

Som du kanske sett så åt vi hummernyårsafton, det är ju så vansinnigt gott och lyxigt, fast den var frusen amerikansk istället för den lyxiga färska som kunde köpas (dyrare) på Rökeriet i hamnen. Dessutom blir det ju två lyxiga måltider bara man tar vara på skalen också, så vi njöt av hummer även på nyårsdagen. Fast då som mustig soppa med gott bröd!
bilden är av Sveas hummersoppa  på Gåsamiddagen,
den serverades med cognacsgrädde i  
Precis som med kräftavskrädet blir även hummerskalen till en riktig gourmetmåltid med rätt handlag, dvs som syster Majas! Personligen har jag legat däckad med hosta, ont i halsen och världens hjärnvärk så då är det fantastiskt att bli uppassad av familjen, som annars är så långt borta.
Nyårsaftonens hummer blev till två gourmetmåltider 
Vi sparade allt skal, rom och rens på nyårsaftonen och på nyårsdagen gjorde Maja så här:

Majas fantastiska Hummersoppa 4 port 
Bryn 
smör 
tillsätt
hackad lök
och bränn av
en rejäl klick tomatpuré 
i hög värme. Dvs hetta upp den snabbt med löken så att dofterna ger sig till känna, vilket utvecklar smaken fantastiskt. Det är  enligt ett gammalt italienskt knep som utvecklar smaken av tomat enormt jämfört med att bara tillsätta den i slutet.

Tillsätt skalet från
4 - 5 humrar
och bryn tills doften av dem utvecklats. Strö ev. över grönsaks- eller fiskbuljongtärning
Så tillsätter man
hett vatten
så det täcker skalen. Koka så i minst 30 min för att "koka ur" all smak. Sila av skalen. Vispa
2 dl grädde
och tillsätt till soppan. Smaka av med
Cayennepeppar 
Salt
Det första behövs det mycket av för att smaken ska bli ultimat, men hur mycket det innebär bestämmer förstås ditt eget smaksinne.
Precis före servering tillsätts helst
hummerkött från en extra hummer
Vi köpte en hummer extra just för att ha det köttet i soppan. Annars kanske det blivit kvar innan. Eller nej, det är nog bäst att köpa en extra hummer, för de slukas ju snabbt ;-)'
Ytterligare en gourmetmåltid av vad som hos andra kanske skulle kastats bort!

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

2 kommentarer:

Maya sa...

Mums vad gott!!! Jag kan tyvärr inte laga mat och det är så tråkigt men vid 41 års ålder så är det bara att gilla läget. Jag är glad att min hjärnvärk är borta efter hjärnskadan för det var förlamande, man kunde ingenting med den värken.
Krya på dig

Lyckans Smed sa...

Härligt Maya!
Du har dock fel om matlagningen; jag är övertygad om att man kan lära sig nästan ALLT man verkligen intresserar sig för. Börja med nåt enkelt o öka så svårigheten i och med att din kapacitet ökar. Intresset måste dock finnas där; lycka till!
/*