lördag 14 januari 2012

Tulipaner fina

Nu när julen är utstädad känns det underbart att "våra" till det med en underbar tulpnabukett.
Underbar bukett med vide från Linnéan lockar
nyfikenheten och beundran också hos katter
Imorgon söndag är det Tulpanens dag så många blombutiker har "go-pris" på tulpaner nu. En sådan njutning med alla färger och doften av dem!
Även i år är det violetta toner som gäller efter att julen städats ut hos mig.
i köket står ytterligare
en tulpanbukett, äldre
För att tulpanerna ska hålla sig fina länge så bör man snitta dem, ställa dem i kallt vatten och lämna plasten runt dem i ca 1 h. Riv av de nedre bladen så att vattnet inte går högre upp än under där bladen delar sig, alltså bara några centimeter upp på stjälken. Du bör sedan byta till nytt kallt vatten så ofta som varje dag (det har jag inte gjort med tulpanerna ovan dock och de är dessutom köpta "bara" på ica). Snitta också om dem några gånger, kanske varannan dag. Ställ dem gärna svalare på natten och ha inte äpplen eller plommon i närheten pga etylengasen, som annars gör att de åldras snabbare. (Det är pga den man lägger äpplen tillsammans med avocado som behöver mogna.
Äpplena är nog ytterligare en anledning till att buketten ovan ser ledsen ut. För att rädda denna och andra slokande tulpaner ska jag göra så här så blir de åter fina. Lycka till!

 All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

Inga kommentarer: