fredag 27 januari 2012

Svartaste vinbär

Svarta vinbärsbuskar fanns både i mitt barndomshem och hos mina mor- och farföräldrar så den starka smaken av dem tyckte jag inte alls om som barn. Jag tyckte det var oerhört lyxigt med "köpesaft" med t ex apelsin,, för det fick jag så sällan Däremot föredrog jag hemgjord saft av blåbär, röda vinbär eller helst hallon. Mmmmm.
Som vuxen uppskattar jag dock Svarta vinbär , eller cassis som de tjusigt kallas med den franska termen, mer och mer. Inte bara för att de inte är mesigt söta utan också för hur nyttiga de är! Se bara här:
Svarta vinbär är så rika på C-vitamin att per 100 g bär finns 210 mg C-vitamin! Den lila eller mörk röda nyansen kommer från antioxiderande  antocyaniner  och karotener Svarta vinbär  innehåller också en hel del kalium så liksom övriga grönsaker, bär och frukt är de bra kost vid högt blodtryck.
Antocyaninertros kunna förebygga många sjukdomaroch särskilt verka skyddande för ögonen, hjärnan och förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. En studie har visat att antocyaniner var antiinflammatoriskt!
Svarta vinbär  är en av våra vanligaste trädgårdsbuskar eftersom de är lättodlade och trivs i hela landet. Bären är också väldigt användbara. Du kan göra gelé, saft, sylt och det är en vanlig smaksättning till brännvin och vodka. Av bladen kan man dessutom göra örtte. 
Buskarna planteras i ett varmt men luftigt läge på våren innan tillväxten. I södra Sverige är det dock.

Själv äter jag gärna frysta Svarta vinbär som C-vitamintillskott i t ex filen och bälger i min Svartvinbärssaft i förkylningstider:
Klassisk Svartvinbärssaft
1 liter
2 l svarta vinbär
6 dl vatten
6 dl strösocker (per liter avrunnen saft)
Koka upp vatten i en stor gryta eller saftmaja.   Mät upp saft och socker. Koka upp saften och rör ner sockret. Dra grytan åt sidan och skumma.  Fyll saften på rena varma flaskor.
Fast så här lite saft gjordes aldrig i mitt barndomshem, där var det nämligen massor med buskar och blev följaktligen mycket saft!


Inga kommentarer: