Tänk att det som många tycker bara är skräp och slänger blir till en alldeles fantastisk Gourmet-måltid i syster Majas händer! Som jag skrivit tidigare tycker jag att det är ett slöseri på gränsen till oförskämdhet att kasta sådant som kan förvandlas till inte bara ätbart, utan t.o.m. delikatesser, med god kunskap och fantasi.
lördagens underbara kräftfest blev till... |
... "kräftavskräde" |
Hon vill vara lite hemlig med receptet, men det jag lyckades tjuvkika mig till var att det var både "avbränd" tomatpuré och Cayennepeppar i. Dessutom 4 dl vispad grädde för att verkligen få fram fluffigheten. Alltså:
... kokas med lök och "avbränd" tomatpuré |
smör
en rejäl klick tomatpuré
hackad lök
bryn smöret med lök och bränn av en klick tomatpuré i hög värme. Dvs hetta upp den snabbt med löken så att dofterna ger sig till känna, vilket utvecklar smaken fantastiskt. Det är enligt ett gammalt italienskt knep som utvecklar smaken av tomat enormt jämfört med att bara tillsätta den i slutet.
skalet från 2 kg kräftor inkl dillen de kokts i
skalen silas av |
grönsaks- eller fiskbuljongtärning
Så tillsätter man
hett vatten
så det täcker skalen. Koka så i minst 30 min för att "koka ur" all smak. Sila av skalen och ta tillvara soppan. Vispa
4 dl grädde
och tillsätt. Smaka av med
Cayennepeppar
Salt
Det senare behövs det mycket av för att smaken ska bli ultimat, men det bestämmer förstås ditt eget smaksinne. Servera i värmda tallrikar med gott bröd och ost samt gärna vitt vin. Vi åt Levain från Frejas med Vit Caprin, vilket inte kunde bli bättre.
Kräftsoppan blev så utsökt av vi alla jämförde den med Operakällarens hummersoppa, vilket inte vill säga lite! |
All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar