måndag 23 januari 2012

Fantastisk fisk

Min älsklingsrätt sedan jag var barn har varit fjällfisk. När jag var liten och det serverades hos dagmamman, vars man fiskade mycket, utropade hon att syster Mia o jag "äter henne ur huset"... Det tyckte folk oftast var väldigt konstigt, eftersom barn som gillar fisk inte tillhörde vanligheterna ens på 70-talet. Men då hade de flesta heller inte smakat min farmors och fars underbara röding och öring, utan mest fiskblock och det går ju inte att jämföra!
fantastisk fiskmiddag hos  syster Maja
 Numer är det syster Maja som fått ärva alla farmors recept och är en riktig fena just på fjällfisk!

Eftersom ingen i familjen fiskar fjällfisk brukar vi köpa röding från Landön, precis som de gjort till Kronprinsessans bröllop. 
Underbar Fjällröding tillagas så här enkelt:
Fjälla, klipp fenor och ta bort allt svart på den rensade fisken. Är fisken köpt från  Landön så är den filéead och klar att bara steka
Salta och peppra i fisken. Häll över lite
pressad citron
Smält så
en rejäl klick smör i stekpannan och lägg i fisken och stek skinnsidan en stund. Vänd så och stek den andra sidan till fin färg. Häll i
grädde så det täcker fisken och koka i grädden under lock.
koka rödingen i grädde
Ta fisken ur panna och lägg på ett varmt fat på spisen. Häll i mer grädde vispa ihop med stekskyn, smaka av medsalt och peppa och koka  i 10 minuter under lock. Smaka av med mer salt och peppar.
Det här receptet funkar lika bra med öring också. Att människor inte tycker om fisk måste bero på att de aldrig smakat riktigt vällagad fisk, för de går miste om en fantastisk smakupplevelse, som jag hoppas att du härmed ger en chans!

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten! 

2 kommentarer:

Maya sa...

Älskar fisk, det är så gott och man blir inte äckligt mätt på fisk.

Lyckans Smed sa...

Ja, det här är min favoriträtt sedan säkert 39 år!
/*